Po čem je dobila Kačna jama ime

V dvorani Škrateljnove hiše v Divači bo jutri ob 19. uri pogovorni večer, na katerem bodo razkrivali zanimivosti nesnovne dediščine, povezane z običaji staroselcev, ki so živeli v skladu z naravnimi ciklusi. Dotaknili se bodo pomena staroverskih obrednih mest na Krasu ter izvora poimenovanj krajev in oseb.

 Foto: Foto: Zo Css 6-19 Planivy
Foto: Foto: Zo Css 6-19 Planivy

DIVAČA > Pavel Medvešček in staroverska izročila je naslov jutrišnjega pogovornega večera v Škrateljnovi hiši, na katerem bo divaški arhitekt in organizator večerov Stojan Lipolt gostil tri poznavalce ljudskega izročila. Pavla Medveščka, pisatelja, publicista, grafika, slikarja in raziskovalca ljudskega izročila, ki zbira in dokumentira nesnovno dediščino, vezano na staroverske običaje v osrednji Soški dolini, kustosinjo Goriškega muzeja Darjo Skrt ter fotografa Radivoja Zavadlava.

Vsi trije so avtorji razstave Staroverstvo in staroverci, ki ima izjemen dokumentarni pomen za poznavanje materialnega in duhovnega življenja skupnosti v odmaknjenih krajih. Njihova verovanja so bila utemeljena na globoki povezanosti in spoštovanju narave in njenih ciklusov.

“Na pogovornem večeru se bomo dotaknili tudi analogije s fragmentarno ohranjenimi izročili v naših krajih, to so obredna mesta na izpostavljenih točkah naravnih vrednot (kot so skale, spodmoli, vrhovi). Pa spoštovanja kulta kače (govor bo o Kačni jami) ter sorodnih poimenovanj krajev in oseb (denimo: Lokev - Lokovec, Tentava - Tantava in drugih),” seznanja Lipolt. Začetek večera bo ob 19. uri. LKF


Najbolj brano