Po Štrekljevih poteh

Prenašanje znanja iz generacije v generacijo, spoznavanje novih stvari in osvajanje novih znanj so bili glavni razlogi za organizacijo prvega etnološkega dneva Po Štrekljevih poteh. S tem so se v Gorjanskem poklonili Karlu Štreklju, velikemu zbiratelju ljudskega blaga.

Pod vodstvom mag. Stipeta Hečimovića so udeleženci 
spoznavali zdravilna zelišča. Foto: Petra Mezinec
Pod vodstvom mag. Stipeta Hečimovića so udeleženci spoznavali zdravilna zelišča. Foto: Petra Mezinec

GORJANSKO > V torek so minila natanko 103 leta, kar je v Gradcu umrl dr. Karel Štrekelj. Letos so v Gorjanskem ta dan obeležili s pestrim programom, ki ga je pripravila Univerza za tretje življenjsko obdobje Kras s pomočjo domačega društva RKTŠ Gorjansko, vaške skupnosti in zasebnega zavoda Štrekljeva domačija.

Po poteh velikana

V njegovi rojstni hiši v Gorjanskem je že urejena spominska soba, vsako leto tu podelijo Štrekljevo nagrado za dosežke na področju zbiranja ljudskega blaga, letos pa je prvič potekal tudi etnološki dan Po Štrekljevih poteh. Dan se je pričel s pohodom, na katerem so udeleženci, njihovo število je bilo skromno predvsem zaradi hude vročine, spoznavali okolico kraja in sosednje vasi. Pot in vsebina etnološkega dneva se bo vsako leto spreminjala, je že napovedala Nadja Mislej Božič iz Univerze za tretje življenjsko obdobje Kras. Udeleženci pa ne hodijo le po Štrekljevih fizičnih poteh, ampak črpajo iz njegovega izročila, razmišljanja in študija.

Za vsakega nekaj

Na letošnjem dnevu so si lahko obiskovalci ogledali cerkev sv. Antona pod vodstvom umetnostne zgodovinarke Tine Ban s poudarkom na freskah Toneta Kralja, na etnološki delavnici pod vodstvom Marjete Malešič so ustvarjali svitke in umetne rože, o zeliščih je predaval mag. Stipe Hečimović, domačina Boris Rebula in Milan Suban sta predstavila muzejsko zbirko v Štrekljevi domačiji, pod večer so na Štrekljevem borjaču zapeli z Olgo Kmetec, za zaključek pa so se o etnologiji pogovarjali z Dušico Kunaver.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano