Po 150 letih pošta usiha

Jelšanska pošta danes praznuje visok jubilej. V istem kraju namreč neprekinjeno opravlja svoje poslanstvo že 150 let. A kmalu najbrž ne bo več delovala na sedanji lokaciji, saj jo namerava Pošta Slovenije zaradi varčevanja preoblikovati v pogodbeno pošto. To pa pomeni, da si bo kmalu delila prostor s kakšno trgovino ali uradom v Jelšanah.

Pošta v Jelšanah praznuje 150 let  delovanja. Kmalu se bo iz 
teh prostorov preselila in postala pogodbena pošta. Foto: Tina M. Valenčič
Pošta v Jelšanah praznuje 150 let delovanja. Kmalu se bo iz teh prostorov preselila in postala pogodbena pošta. Foto: Tina M. Valenčič

JELŠANE > Ko so zadnjega avgusta 1865 ukinili pošto v Lipi, istrski vasici blizu Jelšan, danes na hrvaški strani meje, so poštni okoliš razdelili med dve novi pošti, Jelšane in Permani. Zato 1. september 1865 velja za začetek poštnega poslovanja v obeh vaseh. V hrvaških Permanih na ta dogodek še vedno spominja ime gostilne Pri Stari pošti, čeprav so tamkajšnjo pošto že čez nekaj let preselili na Jurdane. Pošta v Jelšanah pa opravlja svoje poslanstvo v istem kraju neprekinjeno že častitljivih 150 let.

Preživela več držav

Pošta v Jelšanah je v poldrugem stoletju doživljala številne spremembe z menjavanjem držav, režimov, odnosa do jezika domačih prebivalcev. “Vse to se kaže v imenu naselja, pošte, v poštnem poslovanju, na poštnih žigih in tekstih na njih,” pravi predsednik Primorskega numizmatičnega društva s sedežem v Ilirski Bistrici Vojko Čeligoj. “Na starem avstrijskem poštnem žigu preberemo slovensko ime pošte Jelšane tudi dvojezično Jelšane - Jelschane, po zasedbi Italije pa samo italijansko ime Elsane,” zgodovino orisuje Čeligoj.

Jelšanska pošta je namreč v tistem času sodila pod okrilje poštne direkcije na Reki. “Italijani so ukinili pomožne pošte v Lipi, Pasjaku in Brdcah. Nekaj let je delovala še pošta v Rupi in na Velikem Brdu. Pošta v Šapjanah je delovala tudi po drugi svetovni vojni do leta 1947,” pojasnjuje Čeligoj.

Po tem letu je pošto v Jelšanah in še 49 pošt s področja slovenske Primorske prevzela poštna uprava v Ljubljani. Poštni okoliš se je znova razdelil, tokrat med Slovenijo in Hrvaško. “Na poštnem žigu jelšanske pošte je znova ime pošte v slovenskem jeziku, naslednjih deset let zasledimo ime Jelšan pisano tudi v cirilici,” pove Čeligoj.

Jelšansko pošto so tedaj preselili v stavbo jelšanske “občine”, kjer deluje še danes.

Pred 21 leti so poštne prostore temeljito preuredili. Dve leti pozneje, leta 1996, je slovenska pošta iz poštne številke 66254 črtala prvo šestico, ki je označevala Slovenijo v okviru Jugoslavije. “Tedaj dobi jelšanska pošta sedanji naziv Pošta 6254 Jelšane,” je navedel Čeligoj.

Kmalu v trgovino

Danes čaka jelšansko pošto nova usoda. Kot številne druge “manjše in nerentabilne pošte” po Slovenije, kot jih vidi matična Pošta Slovenije, bodo tudi jelšansko preoblikovali v pogodbeno. To pomeni, da bo poštne storitve izvajal izbrani pogodbenik (trgovina, računovodski servis ali kaj podobnega). “Pošta Slovenije tako znižuje stroške poslovanja, pogodbeni partner pa svoje, saj poštno dejavnost opravlja v že obstoječih prostorih s svojimi zaposlenimi,” je pojasnila Megi Jarc s Pošte Slovenije.

Ker uporabniki vse več poštnih in plačilnih storitev opravijo prek spleta, je klasičnih čedalje manj, s tem pa tudi prihodkov, zato postajajo manjše enote nerentabilne. Na pogodbeni pošti bodo uporabniki sicer lahko opravili večino storitev enako kot na klasični, je pojasnila Jarčeva: oddali pismo ali paket za notranji in mednarodni poštni promet, dvignili pošiljko, ki je pismonoša ni uspel vročiti na dostavi, vplačali obrazec UPN, poštno nakaznico, dobili informacijo o stanju na osebnem računu, vplačali sredstva ali jih dvignili z osebnega računa in hranilne vloge Poštne banke Slovenije. Poleg tega bodo lahko kupili tudi znamke, dopisnice, voščilnice, virtualne kartice različnih mobilnih operaterjev in vse ostalo, kar običajno prodajajo na poštnih uradih.

TINA M. VALENČIČ


Najbolj brano