Po 150 letih je postala (le) pogodbena pošta

V ponedeljek se je pošta 6254 Jelšane preselila iz dosedanje stavbe v prostore bližnje trgovine in se hkrati preoblikovala v pogodbeno pošto. Za pošto, ki je lani praznovala častitljivih 150 let, je to sicer korak nazaj, a v kraju vendarle ostaja.

Tako je predsednik Filatelistične zveze Slovenije Peter Suhadolc pri obeh prodajalkah, ki sta od ponedeljka dalje tudi 
poštni uslužbenki, odtisnil spominski žig pogodbene pošte 
Jelšane. Foto: Vojko Čeligoj
Tako je predsednik Filatelistične zveze Slovenije Peter Suhadolc pri obeh prodajalkah, ki sta od ponedeljka dalje tudi poštni uslužbenki, odtisnil spominski žig pogodbene pošte Jelšane. Foto: Vojko Čeligoj

JELŠANE > Štiri mesece po praznovanju visokega jubileja se je jelšanska pošta, prepoznavna po številki 6254, ta ponedeljek preoblikovala v pogodbeno pošto in se preselila iz nekdanje občinske stavbe v bližnjo trgovino Merkator- Mlinotest. Novi poštni delavki sta odslej kar tam zaposleni trgovki.

Za njuno uvajanje v zahtevno poštno delo so poskrbeli delavci na pošti Ilirska Bistrica in uslužbenke koprske poslovne enote Pošte Slovenije.

Novo pogodbeno pošto sta na prvi dan poslovanja obiskala tudi direktor koprske enote Pošte Slovenije Valter Furlanič, ki je novima sodelavkama zaželel uspešno nadaljevanje jelšanske poštne tradicije, in predsednik Filatelistične zveze Slovenije Peter Suhadolc, ki je opravil nekatere filatelistične storitve.

Jelšanska pošta in prizadevni filatelisti Primorskega numizmatičnega društva Ilirska Bistrica so namreč tudi ta poštni dogodek, tako kot že vrsto podobnih na Bistriškem doslej, obeležili s priložnostnim poštnim žigom in spominsko kuverto, že 156. po vrsti.

“Osrednji motiv žiga je odtis poštnega žiga pošte Jelšane iz druge polovice 19. stoletja,” je pojasnil neutrudni bistriški filatelist Vojko Čeligoj. Žig in spominsko kuverto je oblikoval Janko Štampfelj iz Ljubljane, društvena člana Dušan Maljevac in Vojko Čeligoj pa sta pripravila tudi obsežno razstavo poštnega gradiva pošte Jelšane. V 150 letih je jelšanska pošta pisala pestro zgodovino, zamenjala več držav, lokacij in gospodarjev, ves čas pa skrbela za stik Jelšancev s svetom.

MUZ


Najbolj brano