Plesnive stene sredi Divače

Upravnica Boža Blažič iz Postojne, ki ji stanovalci postojnskih blokov očitajo netransparentno upravljanje z denarjem rezervnega sklada, skrbi tudi za blok v Kolodvorski ulici 3 v Divači. Tudi tam z njo niso zadovoljni.

Stanovanjski blok v Kolodvorski 3 v Divači. Foto: Arhiv Pn
Stanovanjski blok v Kolodvorski 3 v Divači. Foto: Arhiv Pn

DIVAČA > Na Primorske novice se je obrnila ena od stanovalk divaškega bloka, češ da Blažičeva ni dovolj poskrbela za sanacijo preperele cevi, zaradi česar se ji vlažijo stene v stanovanju in na njih nabira plesen. “Zid v stranišču, shrambi in zdaj celo še v spalnici je moker, zato se tvori veliko plesni, omet je načet in tudi ploščice ne bodo dolgo zdržale. Plesen redno čistimo, tudi pleskamo stene, saj imamo dva majhna otroka, ki tudi pogosto zbolevata za bronhitisom. Prepričana sem, da je vzrok tudi v plesni,” je v pismu našemu uredništvu zapisala Viljana Stres, stanovalka bloka v Kolodvorski ulici 3 v Divači.

Popravilo šele z inšpektorjem

Čeprav je Stresova upravnico bloka, Božo Blažič iz Postojne, že nekajkrat prosila, da poskrbi za sanacijo cevi, tega ni dosegla, dokler je ni prijavila na stanovanjski inšpektorat. “Šele ko je inšpektor izdal odločbo, to je bilo lani spomladi, je Blažičeva začela s sanacijo. Pred tem pa me je hotela prepričati, da sem za plesen kriva sama, ker da ne zračim dovolj stanovanja, vendar to ni res,” je povedala Divačanka. In dodala, da so vertikalno kanalizacijsko cev, ki je mestoma tako preperela, da se je sesula sama vase, sanirali le za silo in da je vlaga kmalu spet začela prodirati v zid in ustvarjati plesen. Blažičevo je zato še klicala, vendar se ji ni oglašala.

Stresovi so od decembra lastniki stanovanja, ki so ga odkupili od Slovenskih železnic (SŽ). Njihov vzdrževalec Jožko Stegu nam je povedal, da so SŽ kot prejšnji lastniki vso skrb za blok predale upravnici, so pa pred leti obnovili stanovanje, v katerega so se vselili Stresovi. Skupnih delov bloka, kamor sodijo tudi vertikalne cevi, tedaj niso obnavljali.

Stanovalci v stanovanjski sklad, ki ga vodi Blažičeva, plačujejo približno 18 evrov na mesec, upravnici za njeno delo 4,6 evra ter stroške za stopnišče. Stroške (približno 220 evrov) za popravilo vertikalne cevi ob stanovanju Stresove, tako pravi sama, naj bi upravnica porazdelila med 16 stanovalcev v bloku, ne pa črpala iz stanovanjskega sklada, ki je takim popravilom tudi namenjen. Ob tem sogovornica omeni, da naj bi to bilo zato, ker naj Blažičeva ne bi imela v skladu več denarja.

Denar iz sklada: da ali ne?

Boža Blažič je bila včeraj nekoliko ogorčena, češ da si Stresova narobe razlaga vlago in plesen v svojem stanovanju, ker da prejšnji stanovalci niso imeli teh težav. “Res pa je, da so medtem stanovanje obnovili,” je pristavila.

Predvsem pa upravnica poudarja: “S Stresovo sem bila dogovorjena, da v kolikor se bosta vlaga in plesen še nabirali, bomo vertikalno cev od njenega stanovanja do strehe popolnoma zamenjali, opozorila sem jo, da bo to po novem letu. Žal se ji prej nisem utegnila oglasiti, ker je naš izvajalec trenutno polno zaseden. Bojim pa se, da se sostanovalci bloka ne bodo strinjali, da zamenjavo cevi krijemo iz sklada, saj se tiče zgolj stanovanja Stresove. Sicer smo dogovorjeni še za obnovo pročelja, ki ne bo majhen zalogaj,” je izpostavila upravnica.

Na očitek Stresove, da naj bi strošek popravila cevi lani ne krila iz sklada, ampak ga je posebej zaračunala stanovalcem, je Božičeva dejala, da se ne spomni dobro, kako je pokrila ta strošek. Sicer pa stanovalci nimajo vpogleda v račun sklada, ker je slednji odprt za več stanovanjskih blokov, s katerimi Blažičeva upravlja. “Imajo možnost imeti ločen račun za sklad, vendar se jih večina za to ni odločila, ker so stroški višji,” je pojasnila upravnica.

Pojasnila inšpektorja, kakšno odločbo je pravzaprav izdal Blažičevi za ta primer in ali je izpolnila njegove zahteve, včeraj do oddaje besedila v tisk nismo prejeli.

LEA KALC FURLANIČ


Najbolj brano