Ples brez mej z bogato dediščino

Ilirskobistriška folklorna skupina Gradina je na nedavnem državnem srečanju odraslih folklornih skupin v Sežani dobila zlato priznanje. Svoje veselje je ponesla tudi na 4. mednarodni folklorni festival Ples brez mej, ki ga je minule dni organizirala v bistriškem Domu na Vidmu.

Ilirskobistriška folklorna skupina Gradina z zmagovalnim plesom iz leta 1929 v kostumih in s 
scenografijo Romea Volka. Foto: Tina M. Valenčič
Ilirskobistriška folklorna skupina Gradina z zmagovalnim plesom iz leta 1929 v kostumih in s scenografijo Romea Volka. Foto: Tina M. Valenčič

ILIRSKA BISTRICA > Folklorna skupina Gradina iz Ilirske Bistrice je pod vodstvom Adrijane Širca pred tednom na državnem srečanju odraslih folklornih skupin v Sežani prejela zlato priznanje za doseženo državno raven za predstavljen program v letošnjem letu. Predsednica folklornega društva Gradina Mira Kirn je povedala, da so zato letošnji mednarodni festival pripravljali v prav posebnem vzdušju.

“V Sloveniji deluje 200 folklornih skupin in priti med najboljše je velik podvig, posebej za tako majhno skupino,” je dejalaMira Kirn. Projekt, s katerim si je skupina prislužila zlato priznanje, je stekel pod strokovnim vodstvom Romea Volka in mentorice Adrijane Širca. Plesalci so prikazali kostume in ples, ki se je dogajal v Sokolskem domu leta 1929. Oblečeni v kostume tistega časa, ki jih je po izvirni fotografiji skiciral Romeo Volk in pripravil tudi sceno, so zaplesali plese, ki so se na Bistriškem plesali med obema vojnama: valcer, češko polko, tango, fokstrot in rašpo.

Folklorni skupini je za doseženo priznanje čestital tudi bistriški podžupan Peter Štavar.

Da bi praznovali njen uspeh in znova obujali tradicijo starih plesov, je folklorna skupina Gradina pripravila 4. mednarodni festival Ples brez mej. Več kot dveurni program plesa, petja in tudi ljudske pripovedi je ponudil občinstvu Doma na Vidmu pisano paleto ljudskega in plesnega izročila. Domačinom iz folklorne skupine Gradina so se pridružili gostje iz Slovenije, Hrvaške ter Bosne in Hercegovine. Občinstvu se je tako predstavila folklorna skupina Folklornega društva Lukovica, ki je splet štajerskih plesov odplesala v pražnjih oblačilih podeželskega prebivalstva s konca 19. stoletja.

Občinstvo je razgrela tudi Folklorna skupina Julijana z Jesenic, ki se na tekmovanjih uvršča med najboljše skupine na Gorenjskem, občinstvo je med njihovim nastopom videlo tudi marsikatero akrobatsko točko.

Poseben aplavz je veljal najmlajšim plesalcem iz domače Otroške folklorne skupine Tuščak, ki že osmo leto deluje v okviru kulturnega društva Tuščak Bač na osnovni šoli Knežak. Vanjo so vključeni otroci od prvega do šestega razreda, ki skozi ljudski ples, pesem in igro spoznavajo stare ljudske običaje.

Zanimive ritme je med občinstvo prinesla tudi Folklorna skupina Orlec, ki prihaja iz istoimenske vasi na otoku Cres. Skupina namreč avtohtone plese iz svojega kraja pleše ob glasbi, ki jo izvaja godec na mehu, medtem ko z nogami udarja ob tla.

Občinstvo je z glasnim aplavzom pozdravilo tudi Kulturno umetniško društvo Luke iz Višičev iz Bosne in Hercegovine. Društvo, ki ohranja kulturno dediščino Hrvatov na območju BiH, se je poleg plesa predstavilo tudi s petjem.

Kot zadnji so pred občinstvo stopili gostitelji, Folklorna skupina Gradina, ki je - oblečena v kostume iz maškarade - odplesala prav poseben ples. Tisti, s katerim so se predstavili na območnem in regijskem srečanju folklornih skupin v Postojni in zanj v Sežani prejšnji teden prejeli zlato priznanje.

TINA M. VALENČIČ


Najbolj brano