Pivški muzej z razstavo praznuje 25. obletnico odhoda zadnjega vojaka JLA iz Slovenije

V Parku vojaške zgodovine v Pivki bodo s simpozijem in otvoritvijo gostujoče razstave Muzeja novejše zgodovine Slovenije z naslovom Samostojni obeležili odhod zadnjega vojaka Jugoslovanske ljudske armade (JLA) iz Slovenije.

Park vojaške zgodovine v Pivki Foto: Jana Krebelj
Park vojaške zgodovine v Pivki Foto: Jana Krebelj

PIVKA > Skupaj z Društvom učiteljev zgodovine Slovenije in Vojaškim muzejem Slovenske vojske bodo na strokovnem simpoziju 25. let osamosvojitve Slovenije spregovorili o dogodkih pred četrt stoletja.

Po uvodnem pozdravu sta na govorniški oder že stopila Ernest Petrič, ki je spregovoril o ustanovitvi Slovenije v demokratičnem, državnem in ustavnem pomenu, ter Irena Uršič, ki je spregovorila o soočenju fotografij in spominov o samostojni Sloveniji in vojni.

V nadaljevanju simpozija bodo spregovorili še Zvezdan Markovič o moči JLA - med mitom in resničnostjo, Blaž Torkar o vojaškem poteku osamosvojitve in problematiki virov, Martin Premk o delovanju oklepnih enot JLA v vojni za Slovenijo in Valerija Bernik o šolskih skupinah v Vojaškem muzeju Slovenske vojske.

Ob zaključku strokovnega simpozija pripravljajo še razpravo o problematiki poučevanja o osamosvojitvi Slovenije.

Ob 18. uri pa bodo odprli razstavo Samostojni, ki jo je pripravil Muzej novejše zgodovine iz Ljubljane. Na njej so na ogled fotografije 46. fotoreporterjev in novinarjev, med katerimi bodo nekatere objavljene prvič.

Slavnostni govornik na otvoritvi bo minister za kulturo Tone Peršak.

Razstava Samostojni bo v Parku vojaške zgodovine Pivka na ogled do junija prihodnje leto.

STA


Najbolj brano