Pet dni po ujmi že nove strehe

Po četrtkovi vremenski kataklizmi se življenje v Mahničih, vasici v dolini Raše, ki jo je četrtkovo nočno neurje z elementi tornada najbolj prizadelo, vrača v normalne tirnice. Medtem ko še odstranjujejo padlo drevje, je zaščita streh s folijami in ceradami prestala preizkus dežja v zadnjih dneh, najbolj pogumni pa te dni že prekrivajo strehe na novo.

Mahniči postajajo te dni eno samo veliko gradbišče. Gradbeniki domačinom odsvetujejo uporabo neprimernih in netradicionalnih strešnih materialov. Foto: Bogdan Macarol
Mahniči postajajo te dni eno samo veliko gradbišče. Gradbeniki domačinom odsvetujejo uporabo neprimernih in netradicionalnih strešnih materialov. Foto: Bogdan Macarol

MAHNIČI >Domačini Mahničev, vseh s stalnim prebivališčem je dvanajst, predvsem ne morejo prehvaliti dela gasilcev. “Kapo dol pred njimi. Kar so obljubili, so tudi naredili. Že prvi dan so z delom do trde teme uspeli s folijami in 16 velikimi vojaškimi ceradami prekriti vseh deset stanovanjskih poslopij, drugi dan so enako naredili z gospodarskimi hišami, tako da dež te dni ni zamakal v nobeno,” je Zoro Volk v imenu vaščanov Mahničev izpostavil gasilce, ki so se spet izkazali.

Prvi dan po nesreči je bilo na delu 72 poklicnih in prostovoljnih gasilcev Kraške gasilske zveze, naslednji dan 40, ves čas intervencije jih je vodil Blaž Turk, ki je tudi poveljnik sežanske poklicne gasilske enote.

“Poleg drugih - Lama Dekani je tako prvi dan omogočila 170 toplih obrokov za gasilce in ostale - velja pohvaliti tudi Elektro Primorske, ki so nas priključili v javno elektro omrežje že naslednji dan ob 14. uri, tako da ni bilo več potrebe po agregatu,” je včeraj povedala Volkova soseda Slavica Mislej. “Ker je bilo nizkonapetostno omrežje v vasi povsem uničeno, smo ga postavili na novo. Sedaj je tu poleg nove transformatorske postaje pet betonskih stebrov, po katerih gre razvod, prej je šel od hiše do hiše. Obnovili smo tudi pretrgano omrežje od Mahničev do vasi Bogo,” je povedal Žarko Cerkvenik, vodja sežanske enote Elektro Primorska.

Dobro je svoje delo opravil tudi štab sežanske Civilne zaščite. “Naše delo je bila koordinacija vseh služb in skupaj z občino Sežana dobava potrebnega materiala za delo gasilcev. Ocenjujemo, da smo uporabili približno 50 kilogramov žebljev, več kot 2500 kvadratnih metrov folije, lesenih letev pa približno štiri kubične metre,” je povedal Drago Počkar v vlogi namestnika poveljnika.

Medtem ko domačini še odstranjujejo padlo drevje, se prvi že odločajo za trajnejšo prekritje, ki pa bo marsikoga udarilo po žepu, saj so zavarovane le tri hiše. “Naš predlog je uporaba tradicionalne opečne kritine in ne pločevinaste. Istočasno moramo pregledati in po potrebi sanirati leseno podstrešje, tako da bo v takem primeru obnova trajala dva do tri tedne, medtem ko bomo betonske strehe lahko na novo prekrili že v enem tednu,” je opisal svoje delo Matjaž Ozbič iz najetega gradbenega podjetja Prenova iz bližnjega Stomaža.

BOGDAN MACAROL


Najbolj brano