Pestro v Krajinskem parku Pivških presihajočih jezer

V Krajinskem parku Pivških presihajočih jezer bodo konec tedna potekali kar trije dogodki. Petkovo dopoldne bo v znamenju ustvarjalne delavnice, v soboto in nedeljo pa se bo mogoče odpraviti na dva organizirana pohoda po parku.

Na pivških travnikih in gozdnih obronkih je doma kar 106 vrst 
dnevnih metuljev, kar je več kot polovica vseh vrst v 
Sloveniji.  Foto: Erika Kovačič
Na pivških travnikih in gozdnih obronkih je doma kar 106 vrst dnevnih metuljev, kar je več kot polovica vseh vrst v Sloveniji.  Foto: Erika Kovačič

PIVKA > V Ekomuzeju Pivških presihajočih jezer imajo to poletje zanimiv in poučen program.

Ta petek bo med 9. in 12. uro potekala delavnica Ustvarjalno v naravi s Tanjo Milharčič iz pivške Hiše kulture. Govorili bodo o barvah, ki jih najdemo v naravi, ter iz naravnih pigmentov in jajc izdelali tempere ter z njimi ustvarjali.

Društvo Modro nebo v soboto ob 9. uri izpred ekomuzeja organizira Pohod po ravnem. Pohodniki bodo spoznavali deželo Pivških presihajočih jezer, izvir Trnjščice, se sprehodili po ostankih stare furmanske poti, si ogledali zbirko starega kmečkega orodja in predmetov ter okušali domače dobrote.

V nedeljo pa na naravoslovni pohod po pivških travnikih s spoznavanjem pestrega sveta metuljev vabi Društvo Drobnovratnik. Pohod pod vodstvom biologa Ivana Kljuna se bo začel ob 9. uri pri gasilskem domu v Palčjah. Na Pivškem po travnikih in gozdnih obronkih preletava kar 106 vrst dnevnih metuljev, kar predstavlja 57 odstotkov vseh vrst v Sloveniji. Med njimi so tudi vrste, ki so zelo redke, ogrožene in zavarovane, saj lastniki dobro negujejo negnojene, s cvetjem bogate pivške travnike.

VRŽ


Najbolj brano