Pestro in brez prekrivanja urnikov

Poletno dogajanje na Krasu je iz leta v leto bolj pestro, dogodki pa se med seboj ne prekrivajo, temveč dopolnjujejo, saj so se prireditelji med seboj povezali in uskladili. Tako bodo tudi letos obiskovalcem na voljo vse že utečene prireditve in pri vseh tudi zanimive novosti.

Da le ne bo toliko dežja kot leni, si želijo prireditelji letošnjih 
poletnih dogodkov na Krasu, saj bodo večinoma potekali na 
prostem, mnogi na ploščadi in v amfiteatru pri Kosovelovem 
domu.  

 Foto: Petra Čebokli
Da le ne bo toliko dežja kot leni, si želijo prireditelji letošnjih poletnih dogodkov na Krasu, saj bodo večinoma potekali na prostem, mnogi na ploščadi in v amfiteatru pri Kosovelovem domu.  Foto: Petra Čebokli

SEŽANA, DIVAČA > Letošnje poletno dogajanje na Krasu se bo začelo s Kreativo ulice 26. junija. “Njen namen je spodbuditi kreativno participacijo mladih in vključevanje v lokalno skupnost,” pravi vodja Kreative Mojca Sovdat. Odvijala se bo na ploščadi pred Kosovelovim domom, kjer bo ob 16. uri Splavitev oranžne podmornice. Uro zatem se bo začel spremljevalni program, Ana Desetnica, ki bo postregla z izsekom plesne predstave Morske zgodbe domače plesne skupine Mehki čevlji, kolažem lutk in glasbe Papelito&Brencl bande, večerno predstavo o bitjih teme in s hojo po vrvi Sebastiena Le Guena iz francoskega elektronskega cirkusa.

Kalilnica Mladifest

Prva polovica julija bo seveda v znamenju Mladifesta. Njegove vajeti so v 20 letih imele v rokah že številne generacije, zdaj jih prevzema pomlajena 20-članska ekipa mladih študentov, ki se je kalila v vlogi pomočnikov. Slednjih je tudi letos veliko, 30, večinoma dijakov. Tako Mladifest že leta ne skrbi samo za zanimiv poletni program, temveč tudi oblikuje organizatorje dogodkov. Poleg tega ima še eno odliko: “Za razliko od nekaterih drugih študentskih festivalov, ki so usmerjeni predvsem v študentsko populacijo in glasbo, je naš bolj celosten, saj vključuje in je namenjen tudi dijakom, otrokom in odraslim,” pravi Sašo Kralj, predsednik Kluba študentov Sežana. Martin Rešeta pa doda: “Največja izkušnja, ki sem jo dobil med šestletnim delom pri Mladifestu (uf, se bom moral počasi že umakniti!) je povezovanje in sodelovanje. Z drugimi študenti, s Podlagovci, Kosovelovci. To je neprecenljivo.

Klub je glavni organizator festivala, sodelujeta še Kosovelov dom in MC Podlaga. “Naše vodilo je, da smo strokovna podpora mladih. MC Podlaga je središče druženja in načrtovanja,” pravi vodja MC Podlaga Urška Milač.

Drugi cilj Podlage je vključevati mlade, zlasti dijake v organizacijo, tretji pa ohranjati dogajanje v parku pri Starem gradu. Zato bosta tam tudi planetarij in eksperimentalnica. To sta dve letošnji novosti Mladifesta, tretja je večer Domorodcev 4. julija, na katerem bo igralo šest glasbenih izvajalcev iz kraških občin, četrta pa javna razprava o zakonu o visokem šolstvu 3. julija. Takrat se Mladifest začenja s kolažem lutk in interaktivne glasbe ter skupino Jazz Punt Big Band, po pestrem dvotedenskem programu pa zaključi s kultno Wkrglco 18. julija.

Filmi pod zvezdami

Kosovelov dom bo poleti izpeljal tudi Poletni kino v amfiteatru. Lani, ko so ga pripravili prvič, so zaradi slabega vremena v amfiteatru zavrteli samo en film, ostale v dvorani, zato upajo, da jim bo letos vreme bolj naklonjeno. “Rdeča nit bo komedija, pri čemer se veselimo tako kratkih komičnih filmov slovenske produkcije zadnjih let v avgustu kot tudi prvega filmskega večera, 8. julija, ko bomo film Postali bomo prvaki sveta pospremili z gosti, nekoč znanimi športniki,” je povedala direktorica Kosovelovega doma Nina Ukmar.

Tako kot lani bodo tudi letos sežanski poletni filmi del skupnega dogajanja z naslovom Poletni kino na Krasu, kjer bodo srèdine filmske večere v Sežani dopolnili petkovi na dvorišču Muzeja slovenskih filmskih igralcev v Divači. Na sporedu bodo ob 21.30, posvečeni življenju v času fašizma in med drugo svetovno vojno, uvodni dogodek, imenovan Poklon (3. julija), pa igralcu Lojzetu Potokarju. Tudi letos bodo izvedli filmske delavnice z mlade, prvič bodo v okviru festivala Godibodi prihodnjo nedeljo gostili koncert Rudija Bučarja&Istrabanda, v sklopu Poletne muzejske noči pa že drevi ob 20.30 predstavo 5fantkov.si.

Za zdravo telo

Kulturno dogajanje bosta na Krasu dopolnila še Mladinski hotel Pliskovica in RD Pliska, ki bosta uveljavljenim dogodkom za goste in vaščane (komedija, delavnica o divji hrani z Dariom Cortesejem, kamnoseška delavnica z Jernejem Bortolatom, sončni zahod na Volniku, tečaj angleščine, ...) letos dodala petkove jutranje pohode po Pliskini poti, trikrat tedensko jutranjo telovadbo in še marsikaj, je povedala Ines Babič.

MARICA URŠIČ ZUPAN


Najbolj brano