Pastoralni dom z darovi in donacijami

Jutri zvečer bo v sežanski župnijski cerkvi sv. Martina dobrodelni koncert za gradnjo pastoralnega doma v Sežani. Ta je s pomočjo darov od maja do jeseni zrasel do strehe, zdaj pa župnija zbira prostovoljne prispevke in donacije za nadaljevanje del. Da bi jih zaključili že letos, si ne upajo napovedati, v letu 2017 pa bi vendarle lahko sprejel načrtovane vsebine.

Pastoralni dom raste ob sežanski cerkvi. Desno od njega  je stara kaplanija, v katero se je lani  preselila Kraška Karitas. Foto: Marica Uršič Zupan
Pastoralni dom raste ob sežanski cerkvi. Desno od njega je stara kaplanija, v katero se je lani preselila Kraška Karitas. Foto: Marica Uršič Zupan

SEŽANA > Dobrodelni koncert za pastoralni dom bo jutri ob 19. uri v župnijski cerkvi sv. Martina v Sežani. Oblikovali ga bodo pevke in pevci Moškega seksteta Sonček iz Pivke in Mešanega pevskega zbora Divača, ki jih vodi zborovodja Matej Penko.

To bo sicer že četrta dobrodelna prireditev za sežanski pastoralni dom. Prvo so ob koncu prejšnjega veroučnega leta pripravili učenci, ki so spekli pecivo in ga zamenjali za darove, junija je sledil koncert mlajših skupin v sežanski cerkvi, ob občinskem prazniku pa je župniji priskočilo na pomoč 20 kraških umetnikov, ki so za dobrodelno razstavo v Kosovelovi knjižnici darovali 32 likovnih del, vrednih od 50 do 1500 evrov.

Pastoralni dom, za katerega so temeljni kamen položili maja lani, je tako do jeseni dobil stene in streho, do konca leta pa še odtoke in kanalizacijo. Dela so znašala dobrih sto tisočakov. Poleg posameznikov so darove in donacije zanj prispevala tudi kraška podjetja.

Šele prihodnje leto

“Zdaj zbiramo ponudbe za okna in vrata,” je včeraj povedal sežanski župnik Aleksander Skapin. Čeprav so lani v župniji napovedali, da bi dom lahko končali že letos, ni več tako optimističen: “Naša želja je, da letos naredimo čim več. Računam pa, da bi ga v letu 2017 lahko že uporabljali.”

Dom gradijo na mestu, kjer je prej stala razdrapana stavba nekdanjega župnišča. Ta je bila, čeprav jo je že leta 1862 tedanja občina podarila župniji, zaradi neurejenega prepisa last občine. Leta 1940 se je namreč tedanji župnik Jožef Glažar preselil v sedanje župnišče, ki ga je župnija dobila v dar, občina pa je staro oddajala v najem. Zadnjih 25 let pa je v njem delovala Kraška Karitas, večinoma sicer le za delitev pomoči.

Župnija Sežana je staro župnišče in kaplanijo, ki sta ji bila nekoč že podarjena, v dveh fazah odkupila, lani pa župnišče podrla in začela graditi novo stavbo.

V pritličju pastoralnega doma je predvidena večnamenska dvorana, ki bo služila za verouk, predavanja in srečanja raznih skupin ter za zimsko kapelo, v nadstropju pa bodo uredili učilnice, sobo za pevske zbore in spalnice.

Karitas v kaplaniji

V prihodnje bi župnija rada obnovila še drugi del stavbe, nekdanjo kaplanijo, in vanje preselila župnišče. Prostore zdajšnjega, ki bi se izpraznili, pa bi lahko namenili delovanju Karitas. Ta je zdaj zaradi pomanjkanja ustreznih prostorov omejena na delitev pomoči v obliki hrane, oblačil in drugih potrebščin, z boljšimi prostori pa bi dobila pogoje tudi za izvajanje drugih oblik pomoči. “Zdaj delimo pomoč v tej stari kaplaniji. Razmere so slabe, a tu smo brezplačno, druge možnosti nimamo. Predlagal sem, da bi ob pomoči občine najeli nekdanji market Emone oziroma Mercatorja na Bazoviški cesti; podobno so naredili v Novi Gorici,” pravi Ivanka Fonda iz Kraške dekanijske Karitas.

MARICA URŠIČ ZUPAN


Najbolj brano