Parku vojaške zgodovine 956.000 evrov evropskega denarja

Za drugo fazo celovite ureditve Parka vojaške zgodovine Pivka bo Evropski sklad za regionalni razvoj v okviru izvajanja kohezijske politike 2007-2013 prispeval približno 956.000 evrov od skupne vrednosti 1,4 milijona evrov, so danes sporočili iz službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.

Fotografija je simbolična. Foto: Tina M. Valenčič
Fotografija je simbolična. Foto: Tina M. Valenčič

PIVKA > Kot so pojasnili na ministrstvu za kulturo, Park vojaške zgodovine Pivka na nacionalni ravni pomembno prispeva k ohranjanju vojaško-zgodovinske in vojaško-tehnične dediščine ter h krepitvi domovinske zavesti. Poleg tega predstavlja pomembno dopolnitev turistične ponudbe v nacionalnem merilu in v Notranjsko-kraški regiji.

V Pivki tako nastaja sodobno zasnovan turistično-muzejski center, ki prinaša pomembne gospodarske koristi. Cilj izvedbe 2. faze projekta je med drugim po zgledu sodobnih tehničnih in vojaških muzejev v svetu urediti vozni del muzejske zbirke.

Za ponazoritve voženj s starodobniki in drugimi voznimi eksponati je v projektu predvidena ureditev primerne ploščadi za ponazoritvene vožnje in druge tovrstne muzejske dogodke, potrebna oprema in garaža za tanke oz. vozne eksponate.

Dodatna ponudba pa bo zaključena z ureditvijo pohodniške pešpoti na Primož, ki vodi mimo Kote 110, kjer si obiskovalci lahko ogledajo prenovljeno kaverno iz prve svetovne vojne, do mogočnih utrdb iz sklopa Alpskega zidu, ki so ga med obema svetovnima vojnama gradili Italijani.

Celovita ureditev Parka vojaške zgodovine Pivka naj bi sicer predvidoma stala 13,3 milijona evrov brez davka na dodano vrednost.

STA


Najbolj brano