Park namesto neuglednih barak

Kot kaže, bo divaška občina uredila razmere na območju pod železniško postajo, kjer je veliko lesenih barak, lop, kokošnjakov, skladišč in še kaj neprimernega oziroma nedovoljenega. Občina je namreč v prvem branju sprejela odlok o javnem redu in miru. Do drugega branja bodo preučili še morebitne pripombe občanov in ga tudi uskladili z novim občinskim prostorskim načrtom.

Barake ob železniški progi, kjer bodo naredili podhod, imenovan po nosilcu sosednje ulice  Gregorja Žiberne, bodo, če jih ne bodo odstranili ali spremenili njihove podobe, zelo kazile  območje, ki bo povezovalno med severnim in južnim delom Divače 
 Foto: Lea Kalc Furlanič
Barake ob železniški progi, kjer bodo naredili podhod, imenovan po nosilcu sosednje ulice Gregorja Žiberne, bodo, če jih ne bodo odstranili ali spremenili njihove podobe, zelo kazile območje, ki bo povezovalno med severnim in južnim delom Divače  Foto: Lea Kalc Furlanič

DIVAČA > Prejšnji občinski svet je na svoji zadnji seji v prvem branju potrdil odlok, ki določa ukrepe za varovanje javnega reda in miru, ljudi, premoženja, okolja in zunanje podobe kraja.

Proč z iztrebki v okolici šole

Povod za odlok je nekaj neurejenih površin v Divači in nesprejemljivo obnašanja prebivalcev ter obiskovalcev. Med njimi so neomejeno sprehajanje psov, tudi brez povodcev in sanitarnih vrečk za iztrebke, posebno na zelenicah v okolici šole in vrtca; neustrezno parkiranje tovornjakov in avtodomov na javnih in zasebnih površinah (ob bencinski črpalki, na pločnikih pred trgovinami ali gostinskimi lokali, na javnih parkiriščih); hrup iz gostinskih lokalov izven obratovalnega časa ter zabave in druženja na območju pokopališča.

Moteče so tudi stare barake in lope ob Ulici Gregorja Žiberne. Pred desetletji so jih postavili za parkiranje avtomobilov, a so se z leti spremenile v drvarnice, kokošnjake, pesjake, svinjake in še marsikaj, vse skupaj pa spominja na neurejeno barakarsko naselje. Zemljišča, na katerih stojijo, so sicer delno v občinski, delno pa v zasebni lasti.

“Odlok temelji na zakonu o varstvu javnega reda in miru in nekaterih drugih,” pojasnjuje v. d. direktorja občinske uprave Iztok Felicjan. Dodaja še, da lahko nepravilnosti in kršitve nadzirajo javne službe, med njimi medobčinsko redarstvo. “Ko bo sprejet odlok, bomo lažje tudi sami sankcionirali nepravilnosti, saj bomo imeli za to formalno osnovo,” pravi Felicjan.

Barakam se piše konec

Tako bodo lahko kaznovali lastnike psov iz blokov ob šoli in vrtcu, če bodo svoje hišne ljubljenčke pustili, da kar prosto opravljajo potrebo na javnih zelenicah ob stavbah, kjer je veliko otrok, ter seveda na drugih javnih površinah.

Konec pa se obeta tudi barakam: “Kmalu bodo Slovenske železnice delale podhod ob Ulici Gregorja Žiberne, ki bo omogočil stik med severnim in južnim delom Divače. Odprli bomo pot, ki pelje mimo barak, zato ne bo primerno, da tam ostanejo,” poudarja nova županja Alenka Štrucl Dovgan.

Dodaja še, da si bodo na občini vzeli dovolj časa, da odlok dodobra dopolnijo in ga uskladijo tako z zakonodajo kot z mnenji in pripombami občanov. “Zato smo odprti do vseh, ki bi radi podali svoje pripombe, predvsem pa je osnova temu odloku nov občinski prostorski načrt. Ta za območje ob železnici, kjer so barake, predvideva javne površine s parkom. Sicer pa je tudi lastnik dela tega območja zainteresiran, da ga uredi, počisti in odstrani nedovoljene objekte,” še seznanja Štrucl Dovganova.

Vodja medobčinske redarske službe Silvana Zadel pravi, da je odlok v nekaterih točkah preveč strog oziroma le delno usklajen z dejanskimi potrebami in bivanjskimi okoliščinami krajanov, zato predlaga, da ga občinski svet še temeljito “preseje” ter upošteva določila novega prostorskega načrta, ki bo tudi osnova za morebitne inšpekcijske ukrepe, kot denimo odstranitev “barakarskega naselja” ob železnici.

LEA KALC FURLANIČ


Najbolj brano