Park namesto “škovac”, kokoši in podgan

V Divači so se lotili pomembnega dela: tako občina kot zasebni lastniki zemljišč in Slovenske železnice so odstranili že skoraj vseh (vsaj) 50 nedovoljenih lesenih lop, garaž in nadstreškov, ki so kazile mesto. Največ jih je bilo v tako imenovanem barakarskem naselju ob Ulici Bogomirja Magajne in Vojkovi ulici pod železniško postajo. Pravna podlaga odstranitve je nov občinski odlok.

Divačanke Ana Švagelj, Marija Pernič in Rozalija Žerjal so povedale, da     je  bil v okolici 
železničarskih blokov   prejšnji mesec, ko so čistili barakarsko naselje, cel cirkus: “Škovac, 
zarjavelih švelerjev, starih čevljev in    vseh vrst krame je bilo tovornjake in tovornjake.”



  

 Foto: Lea Kalc Furlanič
Divačanke Ana Švagelj, Marija Pernič in Rozalija Žerjal so povedale, da je bil v okolici železničarskih blokov prejšnji mesec, ko so čistili barakarsko naselje, cel cirkus: “Škovac, zarjavelih švelerjev, starih čevljev in vseh vrst krame je bilo tovornjake in tovornjake.”  Foto: Lea Kalc Furlanič

DIVAČA > “Joj, če bi videli, kaj vse je bilo tam! Lop in barak vseh vrst, krama, smeti, kokoši, podgane, ki so nam uhajale v blok, neznosen smrad, pikniki z odojki na žaru, steklovina, žeblji, zarjavela in odrabljena vozila, pasji lajež in še marsikaj,“ nam je včeraj ob našem obisku okolice Ulice Bogomirja Magajne in Vojkove ulice v Divači povedala Marija Marjon, stanovalka enega od nekdanjih železničarskih blokov. Zelo je zadovoljna, da bo odslej okolica njenega doma urejena. “Z vnuki sem želela večkrat na sprehod tja v gozdiček, kjer so bile barake, a sem se bala, da stopijo na kakšen žebelj, kos železa, razbitega stekla in pogostokrat se je tam širil smrad,” je še povedala. Podobno pravijo njene sosede, ki smo jih v ponedeljek srečali pred vhodom v gozdiček, prej bolj znan kot barakarsko naselje.

Z odlokom želijo vzpostaviti red

Ena od njih, Rozalija Žerjal, nas je seznanila, da so to naselje čistili ves september, “in še niso vseh barak podrli, še nekaj jih stoji malo niže, kjer je tudi drugi lastnik parcele.” Žerjalova, ki v sosednjem bloku živi že več desetletij, je imela tudi leseno lopo, v njej pa ne prav veliko stvari. Zato ji tudi ni bilo zelo žal, ko so lopo podrli. “Je že prav tako, tudi brez te sprave bomo živeli. Nekaj smo odpeljali na smetišče, kar je bilo lesenega, smo oddali, nekaj smo pospravili v kleti. Je pa bil tu prejšnji mesec cel cirkus. Kaj vse so tovornjaki vozili stran, ko so podirali in čistili naselje! 'Škovac', zarjavelih švelerjev, starih čevljev, vseh vrst krame. Ne vem pa, kaj so ljudje naredili s kokošmi, zajci in psmi, ki so jih imeli tu,” se je čudila Žerjalova.

Po besedah direktorja občinske uprave Iztoka Felicjana je bilo v barakarskem naselju ob železnici od 60. let dalje približno 40 pomožnih lop. Ljudje so jih začeli postavljati sami, potem dograjevali, ograjevali, celo oddajali. Junija letos pa je divaški občinski svet sprejel odlok o javnem redu in miru, ki v 9. člen določa, da je brez ustreznih dovoljenj in z namenom varovanja okolja, čistoče in zunanje podobe kraja na javnih in zasebnih površinah prepovedano postavljati ali graditi objekte, kot so garaže, lope, nadstreški.

Občina plačala odvoz salonitk

Kmalu po sprejetju odloka je bila na delu medobčinska inšpekcija. “V avgustu so pričeli s preverjanjem upoštevanja določil odloka in ugotovili, da na nekaj parcelah v Divači stojijo nelegalno postavljeni objekti. Vsem lastnikom parcel, med njimi je tudi Občina Divača, so poslali poziv za odstranitev objektov, ki nimajo ustreznih upravnih dovoljenj,” je začetek postopka, s katerim so morali lastniki omenjene objekte odstraniti, pojasnil Felicjan.

Občina je uporabnike z dopisom pozvala, naj do konca septembra odstranijo vse nelegalno postavljene lope in predmete, do konca leta 2015 pa opustijo tudi obdelovanje in poberejo pridelke z obdelovalnih površin ter zemljišča vrnejo v prvotno stanje. “Občina jim je pri odstranjevanju objektov pomagala tako, da jim je omogočila brezplačni odvoz nevarnih odpadkov, to je bila v večini azbestna kritina,” je še poudaril Felicjan. Odstranili so nekaj več kot 30 lop.

Lastnica pomožnega objekta je tudi Marija Pernič, ki živi v enem od nekdanjih železničarskih blokov v Vojkovi Ulici. Ob njem ima že od 70 let majhno zidano garažo. “Obvestilo sem dobila tako od občine kot od Slovenskih železnic. Naročajo mi, naj odstranim svojo garažo, vendar je do zdaj še nisem. Ne vem, kako se bo to končalo. Tu so tudi vrtički, ljudje so si posadili in posejali zelenjavo za zimo. Kako naj zdaj vse skupaj umaknemo? Skoraj pol stoletja tu tako živimo, kako naj sedaj spremenimo svoje navade? Pa saj še ni niti znano, kaj bosta občina in Slovenske železnice, ki so lastnik nekaj tukajšnjih predelov, tu urejali. Pravijo, da bodo zidali garaže,” je zaskrbljena Perničeva.

Ob tem je njena 92-letna, a še zelo iskriva soseda Rozalija Žerjal še povedala, da se je - ko so ji naročili, naj vrne zelenjavni vrt v prvotno stanje - pošalila: “Najprej moramo to zelenjavo, ki smo jo posejali in posadili, pobrati in pojesti, potem šele bomo vrt vrnili.”

Načrtujejo park in nove garaže

Četrta sogovornica in soseda omenjenih treh Ana Švagelj, nekdaj učiteljica v divaški šoli, lope v bližini bloka ni imela, je pa hodila vsak dan na sprehod po poti skozi barakarsko naselje. “Upam, da bodo sedaj, ko so vse odpeljali, območje tudi primerno uredili,” se nadeja. Felicjan o tem pravi: “Na mestih, kjer so bili objekti odstranjeni, se sedaj odpirajo nove možnosti, od ureditve parka v gozdičku do ureditve vrtičkov in seveda tudi možnosti izgradnje garaž, ki bi se arhitekturno ujemale z ostalimi gradnjami v naselju in bi pripomogle k lepšemu izgledu kraja in boljšemu počutju ljudi, ki tu živijo.”

Sicer pa tudi nov občinski prostorski načrt za območje ob železnici, kjer je bilo barakarsko naselje, predvideva javne površine s parkom. Poleg tega bodo od konca Ulice Gregorja Žiberne kmalu začeli graditi tretji podhod pod železnico, ki bo omogočil povezavo med severnim in južnim delom Divače (Žibernevo ulico in nekdanjim barakarskim naseljem). Zato bodo tudi odprli in razširili pot, ki pelje skozi zdaj že počiščeno naselje ter mimo železničarskih blokov proti postaji.

Felicjan še seznanja, da je morala tudi občina odstraniti nekaj objektov na zemljiščih v njeni lasti, največ takih je bilo ob blokih nasproti zdravstvenega doma. V Divači je tako ostalo še sedem nelegalnih objektov, ki jih morajo lastniki odstraniti do konca oktobra. Ko bo to končano, bodo akcijo razširili na še na druga območja občine, napoveduje Felicjan.

LEA KALC FURLANIČ


Najbolj brano