Otroke “držita za roko” Lilly in Val

Načrti varnih poti v obe postojnski osnovni šoli so zdaj dostopni vsem preko aplikacije za pametne telefone Lilly & Val. A to ne pomeni, da jih bodo šolarji uporabljali med hojo od doma do šole oziroma nazaj.

Tako je videti vstopna stran z dvema virtualnima vodnikoma  
šolarjev v prometu.   Foto: Ambrož Sardoč
Tako je videti vstopna stran z dvema virtualnima vodnikoma šolarjev v prometu.  Foto: Ambrož Sardoč

POSTOJNA, HRPELJE > Po pojasnilih predsednice tamkajšnjega sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Martine Ivanović je občini lani za dobro delo na tem področju pristojna agencija plačala izdelavo digitalnih načrtov varnih poti do obeh šol v Postojni. Kot je izpostavila, je novodobno orodje zelo uporabno tudi za snovalce poti za šolarje, saj so doslej razpolagali le s papirnatimi.

Hkrati bo na voljo vsakomur, in sicer prek aplikacije za pametne telefone s prikupnima akterjema Lilly & Val. Gre za otroka, seveda navidezna, ki “na poti v šolo spremljata dogajanje na cesti, se pri tem učita in igrata ter o vsem pomembnem poročata vrstnikom prek interaktivne aplikacije, ki tako spodbuja k poučevanju o prometni kulturi,” so zapisali avtorji. Pripomoček naj bi povezoval otroke, starše, šole, občine in prispeval k varnosti najmlajših v prometu.

Brezplačna aplikacija je na Postojnskem novost, enako kot na Primorskem, saj jo po besedah Ivanovićeve imajo le še v Občini Hrpelje-Kozina. “Je zelo praktična, velja pa poudariti, da ni namenjena uporabi med potjo v šolo, kar bi močno zmanjšalo pozornost otrok,” je izpostavila sogovornica. Mišljeno je, da si šolarji skupaj s starši doma ogledajo omenjene načrte, ko so na ulici, pa so pozorni predvsem na morebitne nevarne točke.

Kot je še dejala predsednica sveta za preventivo, so si pred pripravo načrtov strokovnjaki ogledali šolske poti v Postojni in hkrati dobili podatke, od kod vse mladež prihaja v dve izobraževalni ustanovi v mestu. Načrte bodo pristojni po potrebi spreminjali.

AS


Najbolj brano