Ostal bo le del pročelja

Spomeniško zaščiteno Jančarjevo domačijo, ki jo je Škofija Koper, resda že v slabem stanju, dobila vrnjeno v denacionalizacijskem postopku, so včeraj začeli rušiti.

Včeraj so začeli z nadzorovanim rušenjem Jančarjeve domačije v Senožečah. Foto: Bogdan Macarol
Včeraj so začeli z nadzorovanim rušenjem Jančarjeve domačije v Senožečah. Foto: Bogdan Macarol

SENOŽEČE > “Ob pomoči avtodvigala in izključno z ročnim delom bomo najprej odstranili zgornji venec ter nato še kamnite konzole in kamnite okenske jerte. Na podlagi prej narejenega ahitekturnega posnetka bomo v dogovoru z lastnikom tako izločene vrednejše kamnoseške elemente oštevilčili, zložili na palete ter začasno deponirali,” je včeraj povedal vodja gradbišča Aleš Bratož iz gradbenega podjetja Perčič, ki izvaja rušenje.

Po zaključku del v naslednjem tednu bo od stavbe tako ostal delno neporušen le prednji zid v smeri ceste in trga. “Ohranili ga bomo do višine dveh metrov in pol, tako da ostane na mestu cela prva etaža oken in vhodni portal vrat. Ob uporabi bagra bomo višek materiala uporabili za zasutje kleti, kar bo neuporabnega, pa bomo odstranili in odpeljali na gradbeno deponijo,” je še dodal Bratož.

S tem se je končala enoletna agonija stavbe, ki jo je škofija ponudila divaški občini, a je ta ni bila pripravljena sprejeti, ker nima denarja za njeno obnovo. Pristojna inšpekcija pa je zahtevala, da lastniki do konca leta preprečijo ogrožanje mimoidočih zaradi morebitnega porušenja stavbe, kar bo zdaj izpolnjeno. Zaradi varnosti je bila stavba od lani ograjena z zaščitno ograjo, cesta ob njej pa delno zaprta. BM


Najbolj brano