Okusov Pivških jezer dež ni pokvaril (foto)

Domačini v Krajinskem parku Pivških presihajočih jezer so po lanskoletni prvi, uspešni izvedbi danes ponovno, v še razširjeni obliki organizirali festival Okusi pivških jezer, ki je namenjen promociji in obujanju tradicionalne pivške kulinarike in prijetnemu druženju. Dežju navkljub se je pod šotorom gnetlo obiskovalcev in stojnic, ki so bile prijetne za oko in brbončice.

 Festival Okusi pivških jezer je namenjen  promociji in obujanju  
tradicionalne pivške kulinarike in prijetnemu druženju. Foto: Veronika Rupnik Ženko
Festival Okusi pivških jezer je namenjen promociji in obujanju tradicionalne pivške kulinarike in prijetnemu druženju. Foto: Veronika Rupnik Ženko

SLOVENSKA VAS > “Letos so se festivalu pridružile še tri vasi, ki lani zaradi različnih razlogov niso mogle sodelovati, tako da je zasedba polna: s pestro ponudbo sodeluje vseh dvanajst vasi iz krajinskega parka in njegovega vplivnega območja, pa tudi drugi ponudniki domačih pridelkov in izdelkov ter ustvarjalci. Letos smo prireditveni prostor še povečali in pokrili z večjim šotorom, tako da nas dež ni pretirano skrbel, očitno pa ni zmotil niti obiskovalcev, saj se jih čez dan zvrstilo lepo število,” je bila zadovoljna Erika Kovačič, vodja Krajinskega parka Pivških presihajočih jezer, ki je organizator prireditve.

Kot je poudarila, si želi, da bi se kakovostna ponudba parka, ki je pri obiskovalcih zelo cenjena, še nadgrajevala in da bi se še kdo od prebivalcev odločil za dopolnilno dejavnost in (dodatni) vir za preživetje.

Prebivalci krajinskega parka so se predstavili z vrsto domačih tradicionalnih jedi, kakršne so na Pivškem jedli nekdaj in ki se, preproste, a zdrave, ponovno vračajo na jedilnike, nekatere pa so tudi nadgradili v skladu s sodobnimi trendi. Obiskovalci so tako lahko poskusili krompir v zevnici, preroštan krompir, joto, fižolovko, ješprenj, gobovo mineštro, kolerabo, bučno juho, krompirjev golaž, frišno zelje s prato, belo polento, štruklje, šnite, omlete in rolade s češpovo marmelado, štrudelj, potice, šarklje, ptičke, različne vrste kruhov in pogač iz domače moke, buhteljne, cvrčke, domače salame, marmelade, žganja, skove…

“Naša vas letos sodeluje prvič, zato smo predstavili tudi zgodbo vasi skozi stare fotografije. Prinesli smo tudi škaf vode z zajemalko, kakršnega je nekoč imela vsaka hiša. Vodo so zajemali v izvirku Replje. Za pokušino pa smo pripravili jajca z meliso, tri vrste polente (iz pšeničnega, koruznega in ajdovega gresa) s klobaso, krompir v rolu s panceto, piškote s salom, rolado s češpovo marmelado, višnje, namočene v šnopsu, in grozdni sok, ki smo ga ponoči stisnili in skuhali,” je povedala Irena Žirko Jakovina iz Gradca.

“Zelo smo zadovoljni. Zato ker se sovaščani, ki se sicer bolj malo vidimo med seboj, lahko podružimo in nekaj skupaj počnemo, pa tudi zaradi dobrega odziva obiskovalcev,” je vtise strnila Ivanka Abram iz Trnja.

VRŽ


Najbolj brano