Okusne jedi iz časov naših babic

Vam v kuhinji ostaja star kruh, imate nekaj jajc in mleka? Ni problema. Vse to lahko spremenite v okusno jed iz časa naših babic, ki se ji na Bistriškem reče šnite. To in še mnogo drugih okusnih jedi so v soboto na Dolnjem Zemonu pripravljala in v pokušino ponudila domača društva, zbrana na tradicionalni kulinarično-turistični prireditvi Mala južna.

Številne obiskovalce so na tradicionalni Mali južni znova 
pogostili s tradicionalnimi, morda že pozabljenimi jedmi.
Številne obiskovalce so na tradicionalni Mali južni znova pogostili s tradicionalnimi, morda že pozabljenimi jedmi.  

DOLNJI ZEMON > Na grajskem dvorišču in v dvorani na Dolnjem Zemonu je domače kulturno društvo Grad pripravilo tradicionalno prireditev Malo južno.

Mladi člani zemonskega KD Grad so pred več kot desetimi leti prišli do zamisli, da bi oživili star običaj popoldanske malice, v vsakdanjem življenju znane kot male južne. S prireditvijo pa so želeli pritegniti čim več društev iz bistriške občine, ki na grajskem dvorišču na Dolnjem Zemonu skuhajo in obiskovalcem postrežejo zanimive in včasih tudi pozabljene domače jedi.

Že prva Mala južna je doživela nepričakovan odziv tako društev kot obiskovalcev.

Turistična in kulinarična prireditev, ki jo pripravijo vsako leto ob koncu avgusta, se je tako očitno dobro prijela, saj je tudi letos na Dolnji Zemon pritegnila številne obiskovalce. “Odziv je zelo dober, pravzaprav je vsako leto večji, tako s strani obiskovalcev, kot s strani društev in skupin, ki kuhajo tradicionalne jedi,” je pojasnila Iris Dovgan Primc iz društva Grad. Letos je namreč tradicionalne jedi pripravljalo deset društev, večinoma iz domačih krajev. Letos pa se jim je prvič pridružilo tudi društvo iz divaške občine, fameljsko TKŠD Urbanščica, ki je v pokušino ponudilo krompir na domači zabeli in ocvirkov kruh.

Po domačem je na grajskem dvorišču dišalo tudi iz drugih loncev, pokušino pa je spremljal tudi bogat program, ki so ga pripravili organizatorji. Obiskovalcem je igrala skupina Biseri, z delavnicami so poskrbeli tudi za najmlajše, iz Dolge Poljane pa so pripeljali tudi konje.

Prireditev, ki jo je sofinancirala bistriška občina, je popestrila tudi posebna razstava vzorčnih valjčkov in črkoslikarstva in zgodovine slikopleskarstva na Bistriškem.

TMV


Najbolj brano