• Organizatorji so bili z obiskom prireditve, tokrat pred Krpanovim domom,  zelo zadovoljni.
    Organizatorji so bili z obiskom prireditve, tokrat pred Krpanovim domom, zelo zadovoljni.
    Foto: Helena Race
  •  Plesati s kijem je tudi za Martina Krpana prezahtevno.
    Plesati s kijem je tudi za Martina Krpana prezahtevno.
    Foto: Helena Race
  • Ženske iz Trnja so pripravile številne tradicionalne ljudi, tudi 
štruklje s kelado, to je mlekom, ki ga namolzejo pri kravi nekaj 
dni po telitvi.
    Ženske iz Trnja so pripravile številne tradicionalne ljudi, tudi štruklje s kelado, to je mlekom, ki ga namolzejo pri kravi nekaj dni po telitvi.
    Foto: Helena Race
  • Iz pobratenega Duracha so pripeljali pivo.
    Iz pobratenega Duracha so pripeljali pivo.
    Foto: Helena Race
  • Ernest Margon iz Pivke je pekel palačinke in jih spretno 
obračal v zraku.
    Ernest Margon iz Pivke je pekel palačinke in jih spretno obračal v zraku.
    Foto: Helena Race
  • Pivka si je nadela ime iz leta 1300, ko je bila Šempeter na 
Pivki.
    Pivka si je nadela ime iz leta 1300, ko je bila Šempeter na Pivki.
    Foto: Helena Race
  • Pred Krapnovim domom je igrala godba iz bavarskega 
Duracha, ki je pobraten s Pivko.
    Pred Krapnovim domom je igrala godba iz bavarskega Duracha, ki je pobraten s Pivko.
    Foto: Helena Race
  • Domače dobrote je ponujala tudi vsem znana Miranda.
    Domače dobrote je ponujala tudi vsem znana Miranda.
    Foto: Helena Race
  • Posebnost so tudi štrukeljčki iz Stare Sušice, ki jih zna 
pripraviti le še malokdo.
    Posebnost so tudi štrukeljčki iz Stare Sušice, ki jih zna pripraviti le še malokdo.
    Foto: Helena Race
  • Foto: Helena Race

Okusna pivška jezera (foto)

nedelja, 1. oktober 2017, 18:41

Okusi pivških jezer so danes pred Krpanov dom v Pivko privabili toliko obiskovalcev, da je na nekaterih stojnicah domačih dobrot zmanjkalo že po dobrih dveh urah. A stojnic je bilo več kot 30, tako da ni nihče ostal lačen.

PIVKA > Selitev prireditve h Krpanovemu domu in vabilo vsem krajem iz pivške občine sta se obrestovala, prinesla lepo vreme in številne obiskovalce. V zameno za prostovoljne prispevke so lahko poskusili številne znane domače sezonske jedi, od jote in klobas do različnih štrukljev, buhtljev in žličnikov, pa tudi posebnosti. Na stojnici iz Trnja je bilo mogoče poskusiti štruklje s kelado, to je mleko, ki ga pomolzejo pri kravi nekaj dni po telitvi. Ženske s Kala so skuhale tipičen zajtrk svojih starih staršev: žitno kavo s cikorjo, kruh in škrlubc, to je smetana, ki nastane pri vrenju mleka. Na stojnici z Juršč so ponujali čaj in šnopc s konoplje. Jože iz Drskovč je pripovedoval, kako je leta 1960 z zeljnim listom ujel človeško ribico, ki jo je visoka voda prinesla na plano. Martin Krpan, ki prihaja s Pivškega, pa je razlagal, da predstavlja pametnega človeka, kakršnega zdaj ni več prav lahko najti. “Kraji se povežejo, krepi se občutek pripadnosti, pa tudi ljudje se bolj družijo,” je o namenu prireditve povedala Eva Šabec iz parka Pivška presihajoča jezera. Za glasbo (in pivo) pa je poskrbela godba iz bavarskega Duracha, ki je pobraten s Pivko. HR


Povej naprej:

 

Mnenja