Odsotnost zdravnika jih kdaj preseneti

Divaški občinski svetniki so opozorili, da so krajani nezadovoljni z urnikom zdravstvene oskrbe v ambulanti v Divači in z založenostjo lekarne z zdravili. Morebitne težave bodo reševali v pogovorih z odgovornimi in na sestanku županov občin ustanoviteljic.

Nekateri krajani  tožijo, da je splošna ambulanta v Divači kdaj nenapovedano zaprta in zato ostanejo brez zdravnika, kar vodstvo zdravstvenega doma zanika, divaška županja pa bo skupaj z odgovornimi  poiskala najbolj optimalno rešitev.
Nekateri krajani tožijo, da je splošna ambulanta v Divači kdaj nenapovedano zaprta in zato ostanejo brez zdravnika, kar vodstvo zdravstvenega doma zanika, divaška županja pa bo skupaj z odgovornimi poiskala najbolj optimalno rešitev.  

DIVAČA > V splošni ambulanti v Divači ima zdravnik splošne medicine razpored dela vse dni v tednu po sedemurnem delavniku, izmenično dopoldne in popoldne, ob sobotah in nedeljah pa imajo Divačani na voljo zdravstveno oskrbo v urgentni ambulanti v Hrpeljah, ki med vikendi dela 24 ur na dan.

Vendar pa, kakor so izpostavili svetniki na zadnji občinski seji, naj bi ne bili Divačani vselej zadovoljni z urnikom splošne ambulante. Včasih naj bi bila odprta manj ur, kot določa urnik, kakšen dan pa celo povsem zaprta. Pacienti pa naj bi ne bili seznanjeni s spremembami urnika ali odsotnostjo zdravnika niti prek spletne strani niti z obvestilom na vratih ambulante. Svoje nezadovoljstvo so zato prenesli na nekatere svetnike, ti pa na občinski svet.

Za nujne primere je vedno na voljo 112

Tadeja Pogačnik Godnič, direktorica Zdravstvenega doma Sežana, pod okrilje katerega sodi tudi splošna ambulanta v Divači, očitke Divačanov zanika: “Odsotnosti zdravnikov skušamo čim bolj dosledno nadomestiti, če ne gre drugače, je ambulanta odprta po tri ure dopoldne in tri popoldne. Vsako odsotnost pravočasno napovemo na spletni strani, medicinska sestra pa obvestilo obesi na vrata splošne in zobozdravstvene ambulante, poleg tega posname še obvestilo na telefonsko tajnico. Ob tem je še posebej pozorna, da na tisti dan ali uro ne naroča pacientov na pregled,” je jasna Pogačnik Godničeva.

Ob tem opozarja, da je zdravnik lahko začasno odsoten tudi zaradi urgence na terenu ter da vsak občan lahko dobi hitro in ustrezno zdravniško pomoč v dežurni službi, ki jo pokliče na številko 112. “Pomanjkanju zdravnikov navkljub se zelo trudimo, da vse naše ambulante ustrezno obratujejo. Imajo pa seveda tudi zdravniki pravico do dopusta, izobraževanj, bolniških odsotnosti. Le redko se zgodi, da bi jih ne nadomestili,” še sklene direktorica.

Zdravilo najkasneje v 24 urah

Divačani, kakor so še izpostavili nekateri svetniki, niso zadovoljni niti z založenostjo lekarne z zdravili. Pravijo, da je potrebno zdravila, ki jih bolniki redno uživajo, ko jim zmanjkujejo, vnaprej naročiti, ker da v lekarni nimajo zalog. Zato naj bi se večkrat zgodilo, da bolniki, ki si jih pozabijo ali ne morejo prej zagotoviti, ostanejo brez zdravil. Posebno za starejše je to velika težava, saj sami niso dovolj mobilni, da bi šli po manjkajoča zdravila v lekarno v druge, večje kraje.

Direktorica Kraških lekarn Ana Kobal zagotavlja, da je lekarna v Divači primerno založena in njen odpiralni čas prilagojen urniku delovanja ambulante. “Res pa je, da se zaradi nenehnega spreminjanja cen in drugih okoliščin, vezanih na izdajanje zdravil, na katere mi nimamo vpliva, včasih zgodi, da katerega zdravila ni na zalogi, vendar ga zagotovimo v 24 urah,” pojasnjuje Kobalova. In še omeni, da je v lekarnah v večjih krajih večerno ali dežurstvo čez vikend vedno zagotovljeno.

Še bolj uskladiti lekarno in ambulanto

Divaška županja Alenka Štrucl Dovgan je opozorila svetnikov vzela in napovedala, da se bo sestala z vsemi odgovornimi in skušala rešiti opisane težave: “V letu 2012 je Občina Divača sicer že dosegla dogovor glede uskladitve urnika dela splošne ambulante in lekarne v Divači tako, da bi uporabnikom bila zagotovljena najbolj optimalna možnost koriščenja njunih storitev. A očitno bo potrebno problematiko ponovno preučiti,” je povedala.

Direktorica Zdravstvenega doma je Divačane opozorila, da je v zemljiški knjigi kot lastnik divaške zdravstvene postaje še vedno vpisana Občina Postojna. Toda kot je za naš časnik pojasnil v. d. direktorja občinske uprave Iztok Felicjan, je lastnica doma tudi uradno Občina Divača, vendar to še ni vpisano v zemljiško knjigo. Povezava s Postojno pa izvira še iz časov, ko so zdravstveni domovi v nekdanjih občinah Sežana, Postojna, Pivka in Ilirska Bistrica spadali pod krovni Kraški zdravstveni dom Postojna.

Pogovorila se bo z vodstvom Zdravstvenega doma Sežana in Kraških lekarn ter napovedala, da bo skupen predlog rešitve dala v obravnavo na kolegiju županov občin ustanoviteljic, ki bo v začetku januarja. V pripravi pa je tudi nov predlog odloka o ustanovitvi javnega zavoda Zdravstveni dom Sežana, ki utegne prinesti določene rešitve.

LEA KALC FURLANIČ


Najbolj brano