Odrezan od sveta, ker mu plug s snegom zasuje vhod

Ferdinand Uršič iz Materije je že pred skoraj dvema mesecema na občino in na Cestno podjetje Koper poslal dopis, v katerem jih je prosil, naj čez zimo, ko zapade sneg, plužijo tudi vaško pot, po kateri od svojega doma vstopa na glavno cesto. Odgovora še ni prejel, zato se je obrnil na naše uredništvo.

Ferdinand Uršič iz Materije se na občino in cestno podjetje 
huduje, ker mu ob pluženju glavne ceste s snegom zasujejo vhod 
v dvorišče, ki je le slaba dva metra od ceste, vendar ga ne očistijo 
ali pa ga kasneje,  kakor tudi ne vaškega  priključka na glavno 
cesto. Foto: Lea Kalc Furlanič
Ferdinand Uršič iz Materije se na občino in cestno podjetje huduje, ker mu ob pluženju glavne ceste s snegom zasujejo vhod v dvorišče, ki je le slaba dva metra od ceste, vendar ga ne očistijo ali pa ga kasneje, kakor tudi ne vaškega priključka na glavno cesto. Foto: Lea Kalc Furlanič

MATERIJA > Prvi sneg je pred tednom že pobelil Brkine, tudi cesto in pokrajino v Materiji, kjer je do sobote že skopnel, a utegne kaj kmalu spet zapasti.

Domačin Ferdinand Uršič, ki živi na začetku vasi ob cesti, pa še ni dobil odgovora ne z občine ne s Cestnega podjetja Koper (CPK), ali bodo to zimo vendarle plužili tudi vaško pot, po kateri dostopa na glavno cesto.

“Pri čiščenju ceste Kozina-Reka snežni plug s snegom zasuje vhod v naše dvorišče, tudi do 70 centimetrov snega se naloži, ter vhod na vaško pot, za katero imam soglasje, da jo lahko uporabljam kot priključek na glavno cesto,” se huduje Matarec Ferdinand Uršič.

Zato se je obrnil tako na občino kot na cestno podjetje, celo na ministrstvo za infrastrukturo je pisal, da kot občan in davkoplačevalec zahteva pluženje vaške poti ob njegovi hiši in snega pred njegovim vhodom. “Razumem, da je podjetje CPK dolžno splužiti glavno cesto zaradi pretočnosti prometa, vendar tudi jaz, kot fizična oseba, ne morem biti odrezan od sveta zaradi snega, ki ga zmečete s ceste in nasujete na vaško pot oziroma pred moj vhod. Zato prosim občino in CPK, da delavcem odredi tudi čiščenje snega pred mojim vhodom, kakor čistijo pločnike v Hrpeljah in na Kozini,” je v prošnji še zapisal Uršič.

Z Občine Hrpelje-Kozina so na naša vprašanja, ali bodo prisluhnili Uršičevi prošnji, odgovorili: “Občan že dolga leta zahteva, da se priključek vaške poti, ki jo tudi sam uporablja, pluži prednostno, to pomeni takrat kot državno cesto, kar pa je nespremenljivo, saj so prioritete čiščenja vnaprej dogovorjene. Pluženje snega se bo še naprej izvajalo po prioritetah in skladno z izvedbenim programom zimske službe. Vhode v privatna dvorišča so dolžni očistiti lastniki.”

V hrpeljsko-kozinski občini ima večletno pogodbo za vzdrževanje 122 kilometrov lokalnih cest podjetje CPK, pogodba velja do vključno leta 2016.

LKF


Najbolj brano