Odpuščeni delavci tožijo tudi Kobilarno Lipica

Osem nekdanjih delavcev družbe Lipica turizem, ki so ob stečaju družbe 16. decembra dobili odpovedi, tožijo tako Lipico turizem kot Kobilarno Lipica. Na delovnem sodišču bodo poskušali dokazati, da bi morala Kobilarna Lipica hkrati z dejavnostjo prevzeti tudi delavce, ki so jo opravljali.

Tako so 16. decembra delavke družbe Lipica turizem prejele 
odpovedi pogodb o zaposlitvi, potem ko je Kobilarna Lipica 
prevzela njihovo delo, njih pa ne. Foto: Marica Uršič Zupan
Tako so 16. decembra delavke družbe Lipica turizem prejele odpovedi pogodb o zaposlitvi, potem ko je Kobilarna Lipica prevzela njihovo delo, njih pa ne. Foto: Marica Uršič Zupan

LIPICA > Dve sobarici, dve čistilki, natakarica, vrtnarka in vodja vzdrževanja golf igrišča tožijo družbo Lipico turizem v stečaju in javni zavod Kobilarna Lipica zaradi domnevno nezakonitih odpovedi pogodb o zaposlitvi, ki so jih prejeli 16. decembra lani.

Kobilarna prevzela delo, delavcev pa ne

Izročila jim jih je Manca Vuk Osenar, stečajna upraviteljica družbe Lipica turizem gostinstvo in storitve, d.o.o., saj je ugotovila, da v družbi ni pogojev za opravljanje dejavnosti: najemna pogodba za restavracijo in hotel je bila odpovedana, storitve servisiranja hotelskih in restavracijskih gostov je prevzela Kobilarna Lipica. Ostali pa so ji delavci.

Na eni strani odpuščeni, na drugi (zgolj začasne) zaposlitve

Od 35 nekdanjih zaposlenih v družbi Lipica turizem jih je manj kot polovica sprejela novo službo (za isto delo, a večinoma s slabšimi pogoji) v Kobilarni Lipica. Tudi zato državni javni zavod že od novembra praktično brez predaha išče delavce za dela, ki so jih pred stečajem opravljali zaposleni v Lipici turizmu. Tako je trenutno odprt razpis za enega kuharja in tri natakarje, vsi pa bodo dobili zaposlitev samo za določen čas, do 31. oktobra. Poleg tega išče še konjarja (za določen čas do konca leta) in vzdrževalca (do konca oktobra).

Že teden dni prej, 8. decembra, je namreč koprsko sodišče na predlog tedanjega direktorja družbe Lipica turizem Darka Ravnikarja uvedlo stečaj. Ker je predlog za stečaj dala družba sama, sodišče niti ni preverjalo razlogov zanj.

Leta 2007 prenos, leta 2017 ne

Ravnikar je sicer sledil navodilom ministrstva za gospodarstvo, na čigar pobudo je parlament lani spremenil Zakon o Kobilarni Lipica tako, da je ta prevzela še opravljanje gostinskih in turističnih storitev, ki jih je dotlej opravljala družba Lipica turizem. Slednjo je država ustanovila leta 2007 prav z razlogom, da je nanjo prenesla opravljanje gostinskih in turističnih storitev iz kobilarne. Tedaj je na družbo poleg dejavnosti prenesla tudi zaposlene.

Zdaj so zaposleni pričakovali enak postopek - da bo Kobilarna Lipica hkrati z dejavnostjo prevzela tudi zaposlene.

Pa se to ni zgodilo, čeprav je Kobilarno k temu pozvala tudi stečajna upraviteljica Lipice turizma Vuk Osenarjeva. Kobilarna je decembra prevzela vso dejavnost in prostore, v kateri jo je opravljala Lipica turizem, ne pa zaposlenih.

Presojalo bo delovno sodišče

Zato osmerica zaposlenih zdaj toži tako družbo Lipica turizem v stečaju kot tudi Kobilarno Lipica. Prvo zato, ker je jim je odpovedala delovna razmerja, drugo pa, ker “se tožnikove pogodbe štejejo za obstoječe tudi napram drugotožene stranke kot prevzemnika,” je v obrazložitvi tožbe zapisala odvetnica zaposlenih Brankica Savič.

Delovno sodišče v Kopru je za jutri najprej sklicalo poravnalni narok. Sodnica Dragica Umek je nanj povabila obe toženi stranki, Lipico turizem v stečaju in Kobilarno Lipica, javni zavod v državni lasti.

Če poravnava z odpuščenimi delavci ne bo uspela, bo že jutri sledila glavna obravnava.

Damjan Volf, generalni sekretar Obalne sindikalne organizacije - KS 90, ki zastopa odpuščene delavce, je glede izida tožbe optimističen.

MARICA URŠIČ ZUPAN


Najbolj brano