Odpiranje mej jih bogati

“Temelji našega praznika so vrednote odpiranja mej, sklepanja prijateljstev, drzne zamisli in njihova realizacija. Želim, da bi naša občina na teh temeljih delovala še naprej,” je ob prazniku občine Hrpelje-Kozina sinoči poudarila županja Saša Likavec Svetelšek.

Franc Jezeršek Foto: Lea Kalc Furlanič
Franc Jezeršek Foto: Lea Kalc Furlanič

HRPELJE, KOZINA >Na slovesnosti je podelila tudi občinska priznanja in nagrado. Najvišjo je prejel Miha Jezeršek,ki je desetletja predano opravljal delo na področju vzgoje, izobraževanja in športa. Polna štiri desetletja, od leta 1960 do leta 2000, je bil ravnatelj Osnovne šole Hrpelje, ki se je v tem času zelo razvila. Jezeršek ima veliko zaslug tudi za športno dvorano v Hrpeljah, ki je zabeležila veliko športnih uspehov.

“Pri vsakem delu ni dovolj en sam človek, ampak skupina. V šoli so to učitelji, starši in občina ustanoviteljica, v športu pa uprava, trenerji in igralci. Zato zagotovo vseh zaslug ne gre pripisovati le meni,” je bil sinoči skromen nagrajenec. Jezerška je iz rodnega Kamnika v Hrpelje “privabila” služba profesorja geografije v šoli in družinsko stanovanje, saj je imel ob koncu študija že družino.

“Ko sem prišel, je imela hrpeljska šola 13 podružnic, v Slivju je bila celo popolna šola. V podružnicah je učil po en učitelj, imeli so kombiniran pouk do četrtega razreda, eni dopoldne, drugi popoldne, ob četrtkih so bili prosti. Vseeno je delo lepo teklo. Konec 70. let so podružnice počasi zapirali, hrpeljska šola pa je, potem ko so jo nekajkrat prezidali, z največjim številom učencev (približno 300) cvetela v začetku 80. let. Prva leta ravnateljevanja sem bil vse v eni osebi - ravnatelj, računovodja, tajnik,” o razvoju šole pripoveduje Jezeršek. Ob prosveti pa se je posvečal tudi športu.

“Na začetku sem bil v šoli zaradi pomanjkanja ur geografije tudi učitelj telovadbe, tako se je pravzaprav začela moja športna pot,” vedro nadaljuje nagrajenec, ki je bil vrsto let predsednik občinske izobraževalne skupnosti in pet let poslanec republiškega prosvetno kulturnega zbora.

“Najbolj prepoznan je po izjemnem prispevku k razvoju športa. Bil je med pobudniki in ustanovitelji Rokometnega kluba Jadran, ki ga je nadvse uspešno vodil kar 38 let,” so poudarili na sinočnji podelitvi. Vrsto let je bil član in predsednik občinske športne zveze, 20 let pa član predsedstva Rokometne zveze Slovenije ter tudi njen predsednik.

“Čeprav sem ob prihodu v Hrpelje leta 1960 mislil, da bom tu ostal le eno leto, sem danes zadovoljen, da se je moje delo in življenje tako odvilo. In vesel, da ima občina posluh za šolo. Želel bi si le še, da bi Rokometni klub Jadran prišel v prvo ligo,” sklene občinski nagrajenec.

LEA KALC FURLANIČ


Najbolj brano