Odkrižati se Frica: trnova pot

Deset mesecev po tistem, ko je Občina Komen predčasno prekinila najemno razmerje za grajsko restavracijo v Štanjelu z Andrejem Fricem, je ta vendarle zapustil grad. Ta zdaj čaka novega najemnika. Jernej Ščuka, ki je restavracijo vodil dve leti, pravi, da je letošnja sezona za Štanjel izgubljena.

Kdaj bodo obiskovalci štanjelskega gradu spet lahko dobili 
primerno gostinsko postrežbo?  Foto: Lea Kalc Furlanič
Kdaj bodo obiskovalci štanjelskega gradu spet lahko dobili primerno gostinsko postrežbo?  Foto: Lea Kalc Furlanič

ŠTANJEL > Občina Komen je najemno pogodbo z Antrejem Fricem sicer sklenila za pet let, a jo je v začetku avgusta lani tedanji župan Danijel Božič odpovedal, ker najemnik ni plačeval najemnine, niti stroškov. Nato se je začela dolga odisejada, kako se ga znebiti.

Odisejada, dolga deset mesecev

Ker Fric kljub odpovedi pogodbe gradu ni hotel zapustiti, je občina ubrala sodno pot. Okrožno sodišče je tako oktobra lani izdalo nalog za izselitev, a zatem so prišle volitve in z njimi nov župan Marko Bandelli. Ta je odločitev o tem predal občinskemu svetu, a čeprav je svet sklenil, da mora Fric najkasneje 17. marca zapustiti Štanjel, je župan z notarskim zapisom to obdobje podaljšal do 4. maja. “Nisem hotel iti na nož,” je o razlogih za podaljšanje najemne pogodbe za PN povedal Bandelli.

Pa tudi potem je najemnik, ki se je po pripovedovanju mnogih nezadovoljnih obiskovalcev vedel vse prej kot grajsko, še kar vztrajal v Štanjelu. Tudi po 4. maju letos, ko ni bil več najemnik. Med ljudmi se je celo govorilo, da naj bi dobil kopijo ključev. “Ne, absolutno ne. Fric prihaja v grad samo v spremstvu podžupana ali vodje režijskega obrata, in sicer samo zato, da odnaša svoje stvari,” je prejšnji teden, ko so Frica še videvali okrog gradu, na te govorice zatrdil župan.

No, konec tedna so domačini povedali, da je Fric odnesel tudi gostinsko opremo in da ga ni več. Trajalo je skoraj deset mesecev.

Kupili bi opremo, a čigava je bila?

Prav oprema je bila zadnja točka, ki je še povezovala občino in najemnika, saj se je občina z njim dogovarjala o odkupu. Kot nam je večkrat zatrdil Bandelli, se je med iskanjem novega najemnika (ki naj bi ga občina iskala že od decembra) izkazalo, da bo najemnika lažje najti z opremo. Ker se občina in Fric nista mogla zediniti o vrednosti njegove opreme, so občinski svetniki zahtevali cenitev. “Ko smo med cenitvijo zahtevali dokazila o lastništvu opreme, pa nam jih Fric ni dostavil in se je umaknil,” pove župan.

Kljub temu je v rebalansu letošnjega proračuna, o katerem so svetniki odločali prejšnji teden, predvidel za nakup opreme 28.000 evrov. Svet je vsoto potrdil, čeprav so nekateri svetniki temu nasprotovali: “Odbor za proračun in finance se ne strinja z nakupom opreme. Naj si opremo priskrbi najemnik, saj je odnos do lastnega premoženja drugačen. Glede na stanje v proračunu se bo gotovo našel najemnik v Sloveniji, ki bi prinesel svojo opremo,” je povedal Danijel Božič (ZZP).

“Sem absolutno proti odkupu opreme, saj ne moremo kupovati od dolžnika. Poleg tega nismo v obrazložitvi izvedeli nič od sodnega izvedenca. Predlagam, da se načrt ne sprejme. Predlagam, da se ta denar nameni v nadaljevanje izgradnje otroškega igrišča,” je poudaril Stojan Kosmina (IDS). Podobno so menili še nekateri svetniki.

Toda župan je poudaril, da občina ne bo kupila opreme od Frica. “Ni v igri oprema zdaj bivšega najemnika Andreja Frica. Gre za nakup strogo potrebne opreme, da bo najemnik lahko prišel noter,” je odgovoril Bandelli.

Komenski župan Marko Bandelli je občinski svet seznanil, da se z Ministrstvom za kulturo pogovarja o sofinanciranju obnove strehe levega kraka štanjelskega gradu. Da bi pripravili razpisno dokumentacijo, so v proračunu povečali vsoto za te namene s 5000 na 12.500 evrov. “Pred leti je v državi že potekal podoben program Kulturni tolar. Kolikšna bo višina financiranja, zaenkrat še ne vemo, predvidevamo pa, da bo med 50 in 80 odstotki,” je povedal Erik Modic iz občinske uprave. Še pred obnovo strehe namerava občina očistiti notranjost palacija, za kar je predvidela 34.000 evrov.

Kdaj nov najemnik

Za bralce PN je Bandelli pojasnil, da se je na informativno povpraševanje občine oglasilo sedem potencialnih najemnikov. “A vsi so spraševali po opremi,” je ponovil. Zato jo bo občina zdaj poskušala kupiti, verjetno rabljeno. Zaradi stečajev je mogoče za ugodno ceno dobiti dobro, pravi. Kaj točno bodo kupili, bo morda odvisno tudi od razgovorov s potencialnimi najemniki. Ob tem je župan kritičen do svojega predhodnika Danijela Božiča, ki “je uničil dobrega najemnika in pripeljal slabega.” Ko vprašamo, ali ima kot dobrega najemnika v mislih Jerneja Ščuko, pritrdi.

PETRA MEZINEC,

MARICA URŠIČ ZUPAN


Najbolj brano