V treh mesecih predlog združitve Lipice

“Dvomi, ali je ta koncept izvedljiv, so veliki,” je danes dejal namestnik predsednika računskega sodišča Samo Jereb o konceptu sobivanja turističnega in javnega dela Lipice pod eno streho. Odbora za kmetijstvo in za gospodarstvo sta kljub tem in drugim pomislekom podprla koncept, ki ga je pripravilo ministrstvo za gospodarstvo. Vlada bo do 28. februarja pripravila predlog spremembe zakona o Kobilarni Lipica, ki bo omogočil njeno reorganizacijo.

V Lipici bosta  na pomlad  pod eno streho konjereja in 
upravljanje hotelov. Foto: Marica Uršič Zupan
V Lipici bosta na pomlad pod eno streho konjereja in upravljanje hotelov. Foto: Marica Uršič Zupan

LJUBLJANA, LIPICA >Skupna seja parlamentarnih odborov za kmetijstvo in za gospodarstvo je bila sicer nadaljevanje oktobrske, ki je bila namenjena reševanju družbe Lipica turizem. Na mizi je bil tokrat še povsem sveži koncept združevanja obeh lipiških dejavnosti pod eno streho, ki ga je pripravilo gospodarsko ministrstvo. To naj bi po novem postalo edino pristojno za Lipico, zdaj je ta v domeni kmetijskega ministrstva.

Kot je članom odborov včeraj pojasnil državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti, želijo tudi v prihodnje “Kobilarno Lipica razvijati kot enega najpomembnejših identitetnih simbolov in elementov kulturne dediščine”, obenem pa zagotoviti bolj optimalno opravljanje obeh dejavnosti, konjerejske in turistične. To naj bi omogočila združitev obeh delov pod eno streho. Ali bo to javna gospodarska družba ali kakšna druga oblika, naj bi se še dogovorili v naslednjih mesecih.

Že v treh mesecih oziroma najkasneje do 28. februarja prihodnje leto bo gospodarsko ministrstvo pripravilo predlog spremembe zakona o Kobilarni Lipica, v enem mesecu pa nov akt o ustanovitvi.

Za plače po posojilo

Na vprašanje, kako bodo zagotovili denar za delovanje družbe Lipica turizem, ki v zimskem času nima dovolj prihodkov, je naštel štiri vire: redne dohodke, kolikor jih bo, prodajo letnih kart za golf in posojilo.

Državni sekretar na kmetijskem ministrstvu Miha Marenče je priznal, da sta bili ministrstvi enotni glede javne službe v Lipici, na različnih bregovih pa glede gostinstva in turizma; predstavnika kulturnega ministrstva Gojka Zupana pa je skrbelo predvsem, ali bo nov koncept omogočil, da bi na Unescov seznam svetovne dediščine poleg lipicancev uvrstili tudi njihovo sobivanje s krajino kot nesnovno dediščino.

Samo Jereb, namestnik predsednika računskega sodišča, ki je pred tremi leti v revizijskem poročilu ugotovilo, da je v Lipici prišlo do nedovoljenega prelivanja denarja iz javnega v gostinsko-hotelski del, je dejal, da je to gradivo korak naprej, ker določa Lipici enega samega skrbnika (prej sta bila dva, zdaj, ko je Lipica turizem pod SDH, pa so celo štirje), je pa opozoril, da je gradivo zelo okvirno in da bo treba v podrobnejših aktih urediti ločeno vodenje računov vseh delov Lipice. “Prihodki iz turističnih storitev, povezanih s konji, gredo lahko samo za javno službo, nikakor za gostinstvo in hotele.”

Predstavnica finančnega ministrstva zavod pa je opozorila, da mora biti tudi najemnina za hotel Maestoso, ki jo zdaj plačuje družba Lipica turizem, tržna.

“Kobilarna v dveh letih pred stečajem”

Precej članov obeh odborov je bilo do predloga zelo kritičnih. Pobudnica seje Violeta Tomič je menila, da predlog rešuje probleme Lipice le formalno, vsebinsko pa ne: “Ministrstvo za gospodarstvo ne ponuja druge alternative za Lipico turizem kot to, da se nanjo prenesejo javna sredstva. Kobilarna bo v taki obliki v dveh letih pred stečajem in to res odpira vrata privatizaciji. Skrbi me tudi predvideno zmanjšanje črede, kar lahko vpliva na Unesco in res lahko odpira vrata Avstriji,” je dejala.

Alenka Bratušek je bila ogorčena nad slabo pripravljenim gradivom brez ene same številke. “Od kod boste vzeli denar, da boste - ob še strožjih pogojih - začeli delati plus?” je vprašala predlagatelje o virih financiranja Lipice turizma. Predlog sicer predvideva štiri vire, med drugim tudi koncesnino od iger na srečo, ki pa je proračunski vir in ne namenski za Lipico.

Večina opozicijskih poslancev je nasprotovala združitvi obeh delov Lipice in predlagala oddajo hotelske dejavnosti v najem, koncesijo ali javno-zasebno partnerstvo, medtem ko so koalicijski poslanci predlog podprli, četudi brez utemeljitve in številk, temveč predvsem z besedami, da “verjamejo v boljšo prihodnost Lipice”. Združitev je podprla tudi Karmen Leban iz sindikata gostinstva in turizma.

MARICA URŠIČ ZUPAN


Najbolj brano