Od užitnih plevelov do zeliščne poroke

Sivkin med je od šetrajevega drugačen zaradi rastline, na kateri so ga nabirale čebele. Tudi siri dobijo z zelišči različne okuse, arome in učinkovine. Kaj pa poroka v barvah in vonju citronke, materine dušice ali timijana?

Zeliščni vrt na Belajevi domačiji že nekaj časa privablja obiskovalce od blizu in daleč, danes se na njem začenja še 1. zeliščni festival, ki bo trajal do 14. septembra  Foto: Bogdan Macarol
Zeliščni vrt na Belajevi domačiji že nekaj časa privablja obiskovalce od blizu in daleč, danes se na njem začenja še 1. zeliščni festival, ki bo trajal do 14. septembra  Foto: Bogdan Macarol

KAČIČE > Vse to bo mogoče spoznati, okusiti in vonjati na prvem Zeliščnem festivalu na stiku Krasa in Brkinov, ki se začenja danes v Kačičah, vasi med Divačo in Rodikom. Do 14. septembra se bo na Belajevi domačiji, ki je že pred časom uredila ogledni zeliščni vrt, zvrstilo veliko dogodkov, povezanih z zelišči.

Festival se začenja drevi ob 18. uri z doživljajskim ogledom zeliščnega vrta in degustacijo, med katerima bodo obiskovalci spoznali moč zdravilnih rastlin in začimbnic kraškega travnika ter izdelke iz ovčjega mleka z Vremščice s pomočjo sirarja Jureta Jančiča. Tudi jutri bodo v ospredju zelišča s kraških pašnikov, travnikov in njiv, med njimi tudi zdravilni “pleveli”. Predsednik Čebelarskega društva Sežana Ivan Atelšek bo razkril, kako vplivajo različne rastline na zdravilnost medu, Boris Čok iz Lokve pa bo pripravil delavnico izdelave pastirske pečice za domačo rabo. V nedeljo bodo prvo tretjino festivala zaokrožile degustacija zeliščnih jedi in zeliščnega piva ter nastop Tilja Frtacina.

“Festival je zasnovan tako, da je za vsako generacijo nekaj. Predvsem pa želimo ljudem ponudi možnost z različnih zornih kotov spoznavati bogastvo naše krajine, pestrost in široko uporabnost naših zelišč, tako v zdravilne kot tudi kulinarične in kozmetične namene,” pravi Andrejka Cerkvenik z Belajeve domačije, glavna snovalka festivala. “Naš namen je tudi krepiti zavedanje o pomenu ohranjanja zdravja narave in seveda našega zdravja v sodelovanju z naravo,” še dodaja.

Zato bodo v drugem delu festivala, ki se začenja prihodnji četrtek, pripravili predavanji psihiatra dr. Klemna Rebolja in magistra farmacije ter predavatelja na Fakulteti za farmacijo Sama Krefta o izhodih iz primeža tesnobe in depresije s pomočjo znanstveno dokazanimi učinki zelišč. Sanja Lončar pa bo dan kasneje predstavila deset dokazov o superiornih močeh začimb.

Osrednji dogodek zadnjega dela festivala bo predstavitev tematskih zeliščnih poročnih obredov z izvirnim oblikovalskim pristopom Jane Pečečnik v soboto, 13. septembra. Ob tem bo na voljo še veliko zeliščnih in oblikovalskih delavnic za otroke in odrasle. “S festivalom želimo pripomoči k širjenju in utrjevanju prepoznavnosti našega območja, predstaviti lokalne ponudnike in promovirati prostor na stičišču Krasa in Brkinov kot posebno turistično destinacijo,” še pravi Cerkvenikova. MUZ


Najbolj brano