Od sobote ljudje lažje dihajo

Prebivalcem Koritnic in Bača je malce lažje pri srcu. Obilno deževje je v noči na sredo povzročilo velike poplave na Zgornji Pivki. Medtem ko je voda že od zgodnjih jutranjih ur drla po glavni cesti skozi Bač in zalivala domačije, so bile sosednje Koritnice zaradi preplavljenih lokalnih cest odrezane od sveta. Odločni posegi v četrtek in petek pa so razmere v obeh vaseh korenito izboljšali.

Prekopali so tudi cesto med Knežakom in Koritnicami,  da se lahko voda z južne strani ceste po prekopu preliva v veliko jezero med Knežakom in Bačem  Foto: Tomo Šajn
Prekopali so tudi cesto med Knežakom in Koritnicami, da se lahko voda z južne strani ceste po prekopu preliva v veliko jezero med Knežakom in Bačem  Foto: Tomo Šajn

BAČ, KORITNICE > Občinski štab Civilne zaščite Ilirska Bistrica se je odločil za poseg na obeh lokalnih cestah od Knežaka do Koritnic in od tu do Bača, ki sta bili predvsem na dveh mestih toliko preplavljeni z vodo, da sta bili neprevozni. Voda je preplavila cesto takoj po izhodu iz Knežaka, kjer je v minulih dneh sicer nastalo veliko presihajoče jezero. Vanj se izlivajo predvsem vode s kraških polj iz smeri Koritnic.

Dva zasilna mostova

Na najnižjem delu preplavljene ceste so izkopali nekaj metrov širok jarek in zgradili zasilni most, ki je v soboto omogočil prevoz z osebnimi vozili proti Koritnicam.

Podoben poseg so opravili na cesti, ki pelje iz Koritnic na Bač. Dobrih sto metrov od prvih hiš je namreč kraški hudournik preplavil cesto, voda pa je po njej drla v središče vasi, saj kanalizacija ni mogla požirati tolikšnih količin. Najprej so že v četrtek izkopali kilometrski kanal mimo Bača in po petkovem posegu s težko mehanizacijo zgradili zasilni most za prevoz osebnih vozil. Voda, ki je še v soboto drla pod mostom v novo izkopani prekop, se je razlila po polju in na enem mestu preplavila cesto Knežak-Koritnice ter odtekala naprej v jezero pod vasjo. Kljub temu je bila cesta prevozna.

Potrebujejo izsuševalnike

Sadova teh posegov pa nista le odprti lokalni cesti, pač pa je preusmeritev vode mimo vasi rešila Bač pred poplavami. Iz nekaterih hiš so morali še vedno črpati vodo, vendar se razmere normalizirajo. Krajane so obiskali tudi predstavniki območnega združenja Rdečega križa iz Ilirske Bistrice in jim prinesli pomoč. Ljudje v poplavljenih hišah pa zdaj najbolj potrebujejo izsuševalnike, ki ji pregnali vlago.

Bistriški župan Emil Rojc, ki je ves čas aktivno sodeloval pri odločitvah o teh posegih, je napovedal nadaljnje ukrepe, lotili pa se bodo tudi nekaterih sprememb prostorskih aktov. Med ljudmi in tudi sicer velja prepričanje, da je februarski izkop prekopa, po katerem odteka voda iz velikega jezera med Bačem in Knežakom proti izviru reke Pivke pri Zagorju, bistveno vplival na razmere ob poplavah in preprečil še hujše poplave.

TOMO ŠAJN


Najbolj brano