Od prepleta niti do boginje narave

V kozinski knjižnici razstavljata dve ustvarjalki dveh generacij, 90-letna Milena Mahnič in 27-letna Ines Gojić Destradi, obe domačinki. Mahničeva razstavlja svoja ročna dela, Gojić Destradijeva pa risbe in fotografije.

Kotiček z ročnimi izdelki neutrudne 90-letne Milene Mahnič.

 Foto: Patricija Dodič
Kotiček z ročnimi izdelki neutrudne 90-letne Milene Mahnič.  Foto: Patricija Dodič

KOZINA > Preplet niti, kakor so poimenovali razstavo Milene Mahnič, 90-letne gospe neutrudnih rok, je odsev vsega tistega, kar je ustvarila v zadnjih desetih letih. Prtiči, rokavice, šali, gobelini, blazine, copati in še veliko lepih ročnih del je na ogled v prostorih čitalnice in v domoznanski omari v kozinski knjižnici. “Nitke, kakršne koli, lanene, bombažne, volnene, bele, barvne, so njen vsakdan, spremljajo jo že od rane mladosti. Večkrat, ko ji potarnam o svojih težavah, mi reče, naj vzamem v roke ročno delo, pa ne bom mislila nanje. Ročno ustvarjanje jo krepi in sprosti,” o svoji mami pove hčerka Zdenka Škapin. Mahničeva je imela razstavo tudi pred desetimi leti, v avli občine.

Druga razstava, ki v tem mesecu bogati prostore kozinske knjižnice, pa nosi naslov Boginja narava, njena avtorica je 27-letna Ines Gojić Destradi, ki razstavlja prvič. Z umetnostjo se je začela ukvarjati že kot otrok, intenzivno pa se risanju posveča že 15 let. Njen konjiček je fotografija, obiskovala pa je tudi Višjo strokovno šolo za fotografijo v Sežani. Tematika njenih risb in fotografij je največkrat narava, motivi so poleg naravnih še domišljijski, filmski ali pa nastanejo v njenih mislih, ki jih “preriše” na papir. Ustvarja z akrilom, pastelom, barvicami, najraje pa s svinčnikom na papir. Obiskuje razne ustvarjalne delavnice in sledi svetovno znanim mentorjem tako na slikarskem kot na fotografskem področju.

PD, LKF


Najbolj brano