Od pesmi do igrač za slabovidne otroke

Pesnik Janez Škrlj je prispevke, ki jih je dobil za izdajo svojih pesniških zbirk podaril za dobrodelne namene. Polovico zbranega denarja je daroval Zvezi društev slepih in slabovidnih Slovenije za posebne igrače otrok, polovico pa ustanovi Anin sklad za velike družine.

Z leve:  predsednica ustanove Anin sklad Marija Šterbenc, pesnik  Janez Škrlj,   Sonja Pungertnik,  Slovenka leta 2014, ter  Barbara Čufer iz Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije ob predaji dobrodelnih prispevkov.
Z leve: predsednica ustanove Anin sklad Marija Šterbenc, pesnik Janez Škrlj, Sonja Pungertnik, Slovenka leta 2014, ter Barbara Čufer iz Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije ob predaji dobrodelnih prispevkov.  

ILIRSKA BISTRICA > Pesnik Janez Škrlj z Dolnjega Zemona se je kot pesnik prvič razkril oktobra leta 2014, ko je predstavil svojo tretjo pesniško zbirko Obraz v senci, saj je doslej pesmi objavljal pod psevdonimom Harria Zenajevic. Vse tri pesniške zbirke so izšle v samozaložbi, plačal je z lastnim denarjem. Prva, z naslovom Logična nelogičnost, je izšla leta 2010, druga - Svetloba v temi leta 2013, tretja pesniška zbirka pa konec leta 2014.

Zbirke združujejo več kot štiristo pesmi, ki bralca vabijo, naj izstopi iz rutine in pogleda na življenje z drugega zornega kota ter razmišlja o resnici in spregovori tudi o bolečih temah. “Senca je spomin, je vest in je morala, ki jih mnogokrat pohodimo, a nas spremljajo do smrti. Svet namreč ni tisto, kar vidimo, ampak tisto, kar v srcu čutimo,” meni avtor.

Ustanovam je podaril 1200 evrov, kolikor je bil izkupiček njegovih zbirk. Z željo, da bi beseda odpirala vrata upanju, zaupanju in resnici, so v minulih dneh v Knjižnici Makse Samsa v pogovoru s pesnikom zbirko predstavili Dragica Štemberger Maljavac in Marta Bratović. Pesmi so prebirali člani kulturnega društva Grad. Dogodek so s pesmijo obogatili otroci pevskega zbora OŠ Rudolfa Ukoviča iz Podgrada, pod taktirko Damjane Kinkela.Častna gostja je bila Sonja Pungertnik, Slovenka leta 2014.PS


Najbolj brano