Od led svetil do češenj, škrl in škrov

Včerajšnje dogajanje v Parku Škocjanske jame je na Belajtngo pritegnilo predvsem veliko družin z majhnimi otroki. Na brezplačni ogled jame se je podalo skoraj 1300 obiskovalcev, zelo živahno pa je bilo na otroških delavnicah in ob stojnicah z domačimi dobrotami.

Otroci so na delavnici v okviru čezmejnega projekta RoofOfRock ustvarjali fosile in peščene slike. 

 Foto: Lea Kalc Furlanič
Otroci so na delavnici v okviru čezmejnega projekta RoofOfRock ustvarjali fosile in peščene slike.  Foto: Lea Kalc Furlanič

MATAVUN, ŠKOCJAN > “Za Belajtngo sem izvedel na kraškem maratonu in se odločil, da se z družino podamo v Park Škocjanske jame na enodnevni izlet. Preživeli smo res lep nedeljski dan, veliko videli in hčerki sedaj na delavnici navdušeni izdelujeta fosile,” nam je včeraj popoldne na osrednjem trgu v Matavunu, kjer je bil del dogajanja Belajtnge, povedal Jernej Potočnik iz Ljubljane.

Najprej so si ogledali z novimi led lučmi osvetljeno jamo, se sprehodili po parku, si ogledali muzejske zbirke, pokušali dobrote Društva kmetic iz Sežane in druge, prisluhnili pihalni godbi, nato pa so se za dlje časa ustavili na delavnicah, kjer so otroci spoznavali uporabo kamnine ter ustvarjali svoj odlitek fosilov, ki se jih sicer najde v kraškem apnencu.. Pomembna vsebina praznika je tudi ozaveščanje o suhogradnji, zato so otroci zgradili tri suhe zidove. Pa še uporaba ploščastega apnenca, iz katerega delajo škrle. Z manjšimi so odrasli igrali igro “škrovanje”.

Zadovoljen, da je na ta dan v parku, je bil tudi Sergio Cosolo, občinski svetnik z Divačo pobratene občine San Canziano d'Isonzo v Benečiji. “Nisem prvič tu, saj z Divačo sodelujemo že več kot deset let. Tega praznika se rad udeležim, lepo je, da obujate stare običaje,” je dejal.DirektorParka Škocjanske jame Stojan Ščukapa je brez zadrege lizal sladoled in ob tem poudaril, da je tradicija uživanja sladoleda na ta dan v Matavunu še vedno živa. “Belajtnge ni ne danes ne pred sto leti ne brez sladoledarja ne brez branjevk s Črnega Kala, ki so v Matavun prinesle hrustljave češnje. Sladoledar pa je bil želja obiskovalcev iz Trsta,” je pojasnil prvi mož parka.

Jamski praznik Belajtnga, ki je hkrati tudi Dan Parka Škocjanske jame, so v vaseh ob ponoru reke Reke prvič pripravili leta 1886, zadnjič pa 1946. Med praznovanjem so jamo osvetlili s karbidnimi svetilkami. Tradicijo so znova obudili leta 2007, prav osvetlitev pa je prazniku dala tudi ime Belajtnga, ki izhaja iz nemške besede belechtung, kar pomeni osvetlitev. Osvetlitev jam je letos obiskovalce očarala zaradi novih led svetil, ki so jih namestili nedavno tega.

Praznik so prvič pripravili leta 1886. Jamarji so namreč po vsaki zimi v s karbidovkami osvetljeno jamo popeljali domačine in druge obiskovalce ter jim pokazali, kaj so raziskali čez zimo. Tisti dan so tudi postavili stojnice, na katerih so domačini prodajali svoje pridelke.

Letos so organizatorji, uprava parka, spodbujali obiskovalce, da pridejo peš iz Divače ali da tam pustijo avtomobile ter se pripeljejo z brezplačnim avtobusom, kar so mnogi tudi naredili.

LEA KALC FURLANIČ


Najbolj brano