Od dostave svežih smutijev do mačjega stranišča

Postojnski podjetniški inkubator Perspektiva zaradi majhnega števila vključenih mladih podjetij doslej še ni zaživel v pravem pomenu besede. K vključitvi in razvoju novih podjetij, ki bi jim inkubator nudil ustrezno podporo, naj bi prispeval tudi natečaj za izbor najbolj inovativne podjetniške ideje na območju občine Postojna v letu 2016. Zmagovalci bodo znani novembra, med finalisti pa je nekaj zanimivih podjetniških pobud.

V podjetniškem inkubatorju, ki deluje v sklopu obrtno-poslovne cone v Velikem Otoku, je prostora za mlada podjetja 
še več kot dovolj. Foto: Veronika Rupnik Ženko
V podjetniškem inkubatorju, ki deluje v sklopu obrtno-poslovne cone v Velikem Otoku, je prostora za mlada podjetja še več kot dovolj. Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > Podjetniški inkubator Perspektiva, ki deluje v delno prenovljeni stavbi nekdanje vojašnice v poslovno-obrtni coni Veliki Otok, je ena od organizacijski enot Zavoda Znanje. A njegovo delovanje je bilo doslej omejeno zgolj na oddajanje poslovnih prostorov. Kot nam je povedala direktorica Znanja Vladka Krese, je trenutno v inkubatorju pet mladih podjetij, ki prostore najemajo po subvencionirani ceni, povprašujeta pa še dve.

V teku pa je tudi natečaj Inovativna Postojna, ga je zavod vsebinsko izpeljali v sodelovanju z Univerzitetnim inkubatorjem Primorske. Nanj je prispelo dvanajst prijav. Strokovna komisija je med finaliste uvrstila šest podjetniških in inovativnih idej: mačji wc, Greenko (dostava svežih ekoloških napitkov iz lokalnega sadja in zelenjave), Petka - medica in pivo (blagovna znamka izdelkov iz fermentiranega medu), Učiti Slovence (virtualno rekonstruiranje slovenske arhitekturne dediščine), Incoming turizem v Postojni (program turistične ponudbe), Baggy Star (večnamenske spalne vreče za dojenčke iz organskih materialov), Zeleno Je Zakon (spletni portal o zdravju in spletna trgovina s ponudbo lokalno pridelane hrane).

Finalisti se potegujejo za glavno nagrado, ki bo zmagovalcem podeljena na podlagi oddanega poslovnega modela.

V podjetniškem inkubatorju so v prvem nadstropju na voljo še štiri pisarne (vsaka z okrog 30 kvadratnimi metri) in en večji prostor, ki je lahko namenjen skupnim poslovnim prostorom večjih podjetij ali pa enemu večjemu (s skladiščem in skupnimi prostori v izmeri 340 kvadratnih metrov). V pritličju je oddanih 310 kvadratnih metrov, iščejo pa še zainteresiranega gostinca, ki bi v obrtni coni Veliki Otok vzpostavil osnovno gostinsko ponudbo. Drugo nadstropje stavbe še ni urejeno.

Prejšnji in ta mesec pa zanje in za vse prijavljene potekajo tudi podjetniška usposabljanja, delavnice in mentorski program. Najboljšim bodo poleg drugega omogočili tudi šestmesečno brezplačno bivanje v inkubatorju.

V zavodu Znanje si namreč želijo, da bi v inkubatorju uspeli zagotoviti kritično maso uporabnikov, kar bi omogočilo, da bi začel dejansko delovati kot podporna ustanova in bi inkubiranim podjetjem nudil ne le ugodnejše pogoje najema temveč tudi druge upravne in intelektualne storitve.

V inkubatorju vsak torek med 10. in 14. uro po novem deluje tudi informacijska projektna pisarna Inovativna Postojna, namenjena vsem, ki želijo svoje inovativne podjetniške ideje razviti v poslovno iniciativo.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano