Od Koritnice do Knežaka samo po gozdni cesti

Na Notranjskem danes ni deževalo, zato so na poplavljenih območjih potekala sanacijska dela s pomočjo gasilcev, Slovenske vojske in drugih pripadnikov civilne zaščite. Na ilirskobistriškem iščejo rešitev, kako Koritnice povezati s Knežakom, dostop je trenutno možen samo po gozdi cesti.

 Foto: Tomo Šajn
Foto: Tomo Šajn

ILIRSKA BISTRICA, LOŠKA DOLINA, CERKNICA > Poveljnik CZ občine Ilirska Bistrica Janko Slavec je povedal da danes na ilirskobistriškem potekajo sanacijska dela in čiščenje. Trenutno iščejo predvsem rešitev, kako Koritnice spet povezati s svetom oziroma vasjo Knežak. Trenutno so Koritnice dostopne zgolj po gozdni cesti, obvoz je dolg kar 24 kilometrov, medtem ko Knežak in Koritnice loči cesta, dolga dva kilometra.

Ponoči in v petek se bodo ojezerjene površine na Loškem polju ustalile, na Cerkniškem jezeru in Planinskem polju pa se bodo še naprej počasi povečevale, opozarjajo na Agenciji RS za okolje. V noči na nedeljo bo začela naraščati tudi vodna gladina na kraških poljih notranjskega krasa, za območje je razglašena oranžna stopnja hidrološke ogroženosti. Na agenciji za okolje so še zapisali, da se ojezeritve v Zgornje Pivški kotlini ne povečujejo.

Razmišljajo o začasnem mostu

Slavec je povedal, da razmišljajo o začasnem mostu, vendar podrobnosti še niso znane, saj s pomočjo slovenske vojske in drugih strokovnjakov še vedno iščejo najboljšo rešitev. Ali bo cesta odprta in prevozna s pomočjo začasnega mostu, bo znano v petek.

Tudi v loški dolini je dan minil mirno. Po zadnjih informacijah štaba CZ občine Loška dolina je voda že začela upadati, tako da v noči na petek ne pričakujejo sprememb. Vodotoki se umirjajo, število ogroženih in poplavljenih stanovanjskih in gospodarskih objektov ostaja enako, 50 poplavljenih in 23 ogroženih objektov. Na terenu so še vedno pripadniki slovenske vojske, člani tujih in domačih gasilskih društev ter pripadniki civilne zaščite.

Voda v Loški dolini je še vedno pitna

Po zadnjih informacijah je voda še vedno pitna. Za ves tovorni promet so zaprte ceste Stari trg-Markovec, mejni prehod Babno Polje- ga vas, Iga vas-Viševek, Stari trg pri Ložu-Nadlesk-Dane in Grahovo-Gornje Jezero-Pudob.

Na Cerkniškem se razmere umirjajo. Slovenska vojska je danes poslala dodatnih 10 sušilcev prostorov v občino Cerknica. Gladina Cerkniškega jezera se sicer dviguje počasi, zaradi vode sta zaprti cesti Laze-Otok in Dolenje jezero-Otok. Ob obilnih padavinah čez vikend bi lahko jezero po napovedih hidrologov v torek doseglo višino februarskih poplav.

Planinsko polje se prav tako počasi polni z vodo, zaprta je cesta Laze-Planina, zaradi plazu pa je na relaciji Kalce-Planina pri Grčarevcu zaprt en pas in promet poteka izmenično enosmerno. O ogroženih objektih za zdaj ne poročajo.

STA


Najbolj brano