Očitki, da je poskrbel za prijatelje, za drugo pa bolj slabo

Kadrovanje, zaostritev odnosov z večinskim delničarjem Postojnske jame in zapleti okrog občinske hčerinske družbe Postojna turizem, na projektnem področju pa predvsem nadaljevanje že zastavljenega, so najbolj zaznamovali prvo leto županovanja postojnskega župana Igorja Marentiča. Ta je včeraj priznal, da je biti župan veliko težje, kot si je predstavljal ob kandidaturi, kljub temu pa meni, da je občina v zadnjem letu napredovala.

Postojnski župan Igor Marentič pravi, da ima ob sredah dan 
odprtih vrat in da je doslej sprejel že več kot  160 občanov, ki 
jim skuša pomagati pri njihovih težavah. Foto: Veronika Rupnik Ženko
Postojnski župan Igor Marentič pravi, da ima ob sredah dan odprtih vrat in da je doslej sprejel že več kot 160 občanov, ki jim skuša pomagati pri njihovih težavah. Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > “Razvojni napredek v občini do zdaj ocenjujem kot pozitiven,” pravi postojnski župan Igor Marentič, ki je “bilanco” prvega leta svojega županovanja včeraj predstavil novinarjem. Občina bo po njegovih besedah do konca leta izpeljala za osem milijonov evrov naložb, med največjimi so dokončanje prenove in povečanja centralne čistilne naprave, začetek obnove vodovodnega sistema, urejanje komunalne opreme, obnova osnovne šole in vrtca v Planini, začetek obnove Zelene dvorane, obnova cest po žledu. V občini so odprli javno kuhinjo s subvencioniranimi obroki za socialno ogrožene.

Dopolnjevali so in popravljali

V zvezi s pripombami, da gre za večinoma podedovane projekte, je Marentič dejal, da so več kot pol leta dopolnjevali vlogo za pridobitev kohezijskih sredstev za vodovod v okviru nove finančne perspektive. “Enako velja za čistilno napravo, ki je bila tik pred tem, da ogrozi proračun. Odpravljanje težav zaradi nepravilnih postopkov, kar je prišlo za nami kot bumerang, nam je vzelo ogromno noči, ne samo dnevov dela.”

Med največjimi projekti v prihodnjem letu bo obnova vodovodnega sistema in že dolgo načrtovana gradnja novega gasilskega doma, za katerega trenutno pridobivajo gradbeno dovoljenje. V prihodnjem letu naj bi začeli tudi pripravljati dokumentacijo za gradnjo regijskega plavalnega centra. Že pripravljeni za razpise pa so tudi nekateri turistični projekti - ureditev okolice Ravbarjevega stolpa v Planini, revitalizacija Soviča in ureditev sprehajališča ob reki Pivki. Nejasna pa ostaja usoda Kaliča, saj je potencialni investitor zaradi zdravstvenih razlogov odstopil od nakupa.

Postojnski volivci so si Marentičevo predvolilno kampanjo najbolj zapomnili po velikih rumenih letakih, na katerih je bilo najbolj izpostavljeno, da bo občina zagotovila 240 delovnih mest v roku 24 mesecev. Na vprašanje, kako kaže po 12 mesecih, je župan odgovoril, da “se da to številko realizirati” in da delajo na tem. Občina se je po njegovih besedah precej angažirala tudi pri iskanju strateškega partnerja, ki je vstopil v Javor Furnir.

“Marentič se kiti s tujim perjem”

Marentičevo delo najbolj kritično spremljajo v skupini opozicijskih svetnikov, ki je dogovor o programskem sodelovanju podpisala že kmalu po volitvah. Zvone Černač je v imenu skupine za PN komentiral, da gre pri predstavljenih projektih za nadaljevanje projektov, ki so bili načrtovani, večina pa tudi začeti, v mandatu bivšega župana Jerneja Verbiča, zdaj občinskega svetnika. “Kiti se torej s tujim perjem,” je dejal Černač, “dosežek” Marentiča in njegove ekipe MI znamo pa je po njegovem “ugrabitev občine”. “Prvo leto Marentičevega županovanja si bomo zapomnili po tem, da je z javnim denarjem poskrbel za službe in posle svojih najožjih prijateljev, na prvem mestu Kocmana, vodje njegovega volilnega štaba. Zapomnili pa si ga bomo tudi po prelomljenih obljubah. Na prvem mestu tiste o 100 novih delovnih mestih, ki jih ni.”

Glede zaostritve odnosov s Postojnsko jamo je Igor Marentič dejal, da si tega ne štejejo v čast. “Prepričan pa sem, da se zadeva lahko uredi in da se bo tako ali drugače uredila. Dejstvo pa je, da mi zagovarjamo lastnino občanov.” Deleža v Postojnski jami občina zaenkrat ne bo odprodala. Na vprašanje, kaj bo občina storila z družbo Postojna turizem, pa se je Marentič včeraj prvič jasno izrazil, da bo šla družba v likvidacijo, kot zahtevajo občinski svetniki.

Preveliko zapiranje znotraj liste

Veliko manj trdno kot povezava opozicijskih svetnikov je v tem letu držala Marentičeva koalicija, ki sicer ni bila nikoli formalno sklenjena. Neformalno zavezništvo je zaradi nezadovoljstva že zapustila svetniška skupina SMC, Branko Milharčič pa je odstopil z mesta podžupana.

Glavni očitek SMC je “preveliko zapiranje v ozek krog svojih in pomanjkanje vodenja in jasnih, argumentiranih stališč ter pomanjkanje občutka za odločitve. To leto lahko smatramo kot učno uro s kar nekaj napakami, ki, upam, se ne bodo ponavljale. Upamo, da bo v nadaljevanju pokazal drugačen odnos, več sodelovanja, upoštevanja drugih stališč”. V SMC po Milharčičevih besedah opozarjajo tudi na politično napačno kadrovsko politiko, delovanje proti sklepom občinskega sveta v zvezi z likvidacijo družbe Postojna turizem in bistveno poslabšanje odnosa s Postojnsko jamo ter odsotnost usklajevanja glede pomembnih tem. Obžalujejo, da župan ni izpeljal obljubljenih revizij dela prejšnje oblasti, s čimer bi vzpostavil ločnico med odgovornostjo bivšega in sedanjega vodstva. Županu in njegovi ekipi pa priznavajo delavnost in prizadevnost.

Včeraj se je odzval še en Marentičev tekmec v županskem boju, Franc Pojbič, ki ga je v drugem krogu tudi podprl, danes pa ga ne več. Ocenil je, da je bilo delovanje župana velikokrat samovoljno in netransparentno, nepovezovalno, zaposlovanje pa na meji klientelizma in korupcije. Kritičen je do županovega odnosa do okolja, ki se kaže v nasprotovanju projektu “zero waste” (nič odpadkov). “O konkretnih, časovno determiniranih in izvedljivih razvojnih projektih pa ni nobene sledi,” še ocenjuje.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano