Obrtniki in podjetniki pogrešajo prijaznejše poslovno okolje

Obrtniki in podjetniki predstavljajo v štirih kraško-brkinskih občinah po propadu velikih igralcev pomembno gonilno silo gospodarstva, a si želijo več posluha lokalnega okolja.

Nagrajenci Območne obrtno-podjetniške zbornice Sežana z 
župani in predsednikom zbornice. Foto: Petra Mezinec
Nagrajenci Območne obrtno-podjetniške zbornice Sežana z župani in predsednikom zbornice. Foto: Petra Mezinec

SEŽANA > “Obrtniki in podjetniki v zbornici si želimo čim prijaznejšega poslovnega okolja predvsem na lokalnem okolju, v domačem kraju, kjer delamo in živimo. Zavedamo se, da za uspeh niso dovolj lastni napori, ampak tudi okolje, v katerem živimo,” je poudaril Jernej Bortolato, predsednik Območne obrtne podjetniške zbornice Sežana. Prav zato so ob letni podelitvi priznanj članom medse povabili župane vseh štirih občin, iz katerih prihajajo njihovi člani.

Občine sicer obrtnikom in podjetnikom nekaj pomagajo. Letos so v sežanskem proračunu namenili 80.000 evrov za sofinanciranje samozaposlovanja, pripravništev in prvih zaposlitev. “Porabili smo 64.500 evrov. S tem smo omogočili 13 samozaposlitev in štiri prve zaposlitve brezposelnim osebam. Ni nam uspelo porabiti vseh sredstev. Za naslednje leto je v proračunu namenjenih 90.000 evrov. Upam, da bo učinek še boljši,” je povedal Davorin Terčon, župan Občine Sežana.

Tudi omejitve so lahko priložnost

Podobne ukrepe so sprejeli tudi v občini Divača, kjer pa se morajo soočati tudi z veliko omejitvami zaradi bližine Parka Škocjanske jame, a županja Alenka Štrucl Dovgan je o vplivu parka kljub temu izpostavila: “Okoljevarstvene omejitve nimajo le slabih strani. Vsako leto v park pride 150.000 ljudi. Veliko podjetnikov je to priložnost že izkoristilo.”

Nagrada za županjo

Čeprav so štiri občine Krasa in Brkinov povezane, ima vsaka svoje posebnosti. V Komnu recimo ni industrijskih območij, občina pa je zaradi oddaljenosti in slabe infrastrukture manj privlačna za investitorje. Zato, je povedal župan Marko Bandelli, stavijo predvsem na razvoj turizma in malega podjetništva. Da bi privabili investitorje in podjetnike, pa so že pred dvema letoma ukinili komunalni prispevek.

V občini Hrpelje-Kozina pa poleg spodbud za zaposlitve in javnih del prirejajo tudi mini zaposlitveni sejem, na katerem se srečujejo brezposelni in podjetniki, je povedala županja Saša Likavec Svetelšek. Prizadevanja občinske uprave je opazila tudi Območna obrtno-podjetniška zbornica Sežana, ki je ob tej priložnosti županji podelila častno priznanje.

Na srečanju so podelili priznanja podjetnikom in obrtnikom, ki letos praznujejo okrogle jubileje dela. Poleg tega so podelili še posebna priznanja za kakovost izdelkov, storitev in inovativne dosežke.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano