Obnovljen kal postaja središče vasi

V Godnjah bodo danes predali uporabi obnovljeno vaško jedro. Z obilo lastnega dela so v zadnjem letu tu uredili vaški kal in njegovo okolico, pridobili nov ekootok ter prostor za druženje vaščanov in postanek vse številčnejših obiskovalcev.

Obnovljeni prostor ob kalu v Godnjah bo od danes opravljal funkcijo prej manjkajočega vaškega jedra  Foto: Bogdan Macarol
Obnovljeni prostor ob kalu v Godnjah bo od danes opravljal funkcijo prej manjkajočega vaškega jedra  Foto: Bogdan Macarol

GODNJE > Godnje so majhna kraška vas pri Dutovljah, kjer v 34 domovih živi 85 prebivalcev. Prvi znan pisni zapis o naselbini datira v davno leto 1060.

Vaško jedro so pridobili šele te dni. “Temu namenu bo služil prostor ob našem edinem kalu, ki je na robu vasi. Že spomladi smo očistili zarast okrog njega ter pripeljali zemljo za prekrivko in jo zatravili. Posadili smo tudi lipo, da se bomo pod njo družili ob novi mizi. Verjamemo pa, da se bodo pogosto ob njej zaustavili tudi pohodniki in drugi turisti, ki jih je v vasi vse več,” je povedal Edvin Širca, kot predstavnik Godenj v svetu Krajevne skupnosti Dutovlje.

Vaško jedro v Godnjah bodo slovesno odprli danes ob 17. uri. To je tudi ena od dveh pridobitev, ki jih bo Občina Sežana dala v uporabo ob občinskem prazniku, 28. avgustu. Ob 20. uri bodo odprli še prenovljeni Trg osvoboditve (pri cerkvi) v Sežani. Tam bo zvečer tudi koncert skupine Terrafolk & European Symbolic orchestra.

Že lani so v celoti obnovili tudi kal, ki je prej puščal in je bil neurejen. “Betonski zid okrog njega, ki ga je postavila zavezniška uprava v letu 1947, smo zamenjali z zidanim iz kamenja, ki ga prekinjajo leseni tramovi. Podobno 'ograjo' smo postavili tudi vzdolž ceste ter dodali novo oglasno desko,” je dodal Svetozar Raspopovič, ki je poleg občine prispeval večji del potrebnih sredstev. “V Godnje sem se priženil pred 40 leti. V letih 1988-98 smo imeli tu restavracijo, kjer smo postregli okrog 100.000 gostov. Ideja, da se uredi ta del vasi, je v meni zorela vsaj 20 let in sedaj smo jo s skupnimi močmi, imeli smo namreč šest rabut, uspeli tudi uresničiti,” je zasluge delil s sovaščani. Napore Godenjcev, da si izboljšajo bivalne razmere, je nagradila tudi Občina Sežana, ki je prispevala del denarja, namenjenega zlasti za nov ekootok. “Vrednost ureditve znaša dobrih 11.000 evrov. Verjamemo, da so dobro naloženi, saj že opazimo tu pogostejše druženje ljudi. Pohvalno je tudi to, da so mnoga dela naredili sami, kar je dodatna garancija, da bo prostor zaživel,” so nam sporočili z Občine Sežana, ki je tudi lastnica kala in okolice. Da bo tako, napovedujejo tudi vaščani sami, ki že za naslednje leto obljubljajo dan odprtih kleti v vasi. Izziv jim je nova avtobusna postaja, radi bi oživili enega redkih površinskih izvirov na tem delu Krasa, ki je zdaj zasut, ter uredili dodatne poti ob pohodniških poteh okrog naselja.

BOGDAN MACAROL


Najbolj brano