Obnovili bi graščino in oživili drevorede

Obnova graščine, gostišča, teras in tlakov, ureditev prometa in oživitev zgodovinskih drevoredov ter dograditev čistilne naprave so trije sklopi naložb, ki bi jih v Lipici lahko izpeljali s petimi milijoni kohezijskih sredstev, ki jim jih je prejšnji teden nepričakovano “ponudila” država.

Dunajski drevored je eden izmed zgodovinskih drevoredov na območju Lipice, ki bi z ustrezno ureditvijo lahko postali del privlačne ponudbe za obiskovalce Foto: Marica Uršič Zupan
Dunajski drevored je eden izmed zgodovinskih drevoredov na območju Lipice, ki bi z ustrezno ureditvijo lahko postali del privlačne ponudbe za obiskovalce Foto: Marica Uršič Zupan

LIPICA > Minister za kmetijstvo Dejan Židan in minister za gospodarstvo Metod Dragonja sta prejšnji teden, med dokaj nepričakovanim obiskom Lipice, dejala, da lahko Lipica dobi pet milijonov evrov iz kohezijskega sklada, če le ima pripravljene projekte.

V Lipici so hitro zavihali rokave in preverili, katere od načrtovanih naložb v obnovo kulturnega spomenika bi lahko izpeljali do sredine prihodnjega leta, kar je eden od pogojev za črpanje tega denarja.

“Seznam smo že poslali ministrstvu za gospodarstvo in zdaj čakamo njegovo oceno, ali se naši projekti skladni z namenom sofinanciranja kohezijskega sklada,” je včeraj povedal strokovni vodja Kobilarne Lipica Janez Rus.

Prvi sklop projektov je vezan na obnovo zgodovinskega jedra Lipice: stare graščine in nekdanjega gostišča v njeni bližini, teras ob njej in tlakov po kobilarni.

Z drugim sklopom bi uredili promet in poti na območju kobilarne: jahalne poti, poti za konjske vprege, kolesarske in sprehajalne poti. “To za seboj potegne tudi ureditev vstopnih poti v zavarovano območje in regulacijo prometa, obenem pa želimo s tem revitalizirati zgodovinske drevorede na območju kobilarne. S tem bi po eni strani uredili Lipico in gibanje po njej, po drugi strani pa jo naredili bolj atraktivno za obiskovalce,” pojasnjuje Rus.

Tretja, zelo nujna naložba, je ureditev čistilne naprave. Ta je že leta rak rana Lipice in v svojih načrtih so jo omenjali že številni direktorji in predsedniki sveta kobilarne. Tako kot čistilna naprava pa je zastarela in potrebna obnove tudi javna razsvetljava po Lipici.

“Če bodo naši predlogi padli na plodna tla, lahko vse to izpeljemo zelo hitro. Za graščino in čistilno napravo že imamo veljavno gradbeno dovoljenje, za gostišče ga moramo samo podaljšati, kar pa, glede na to, da z njim ne odstopamo od že potrjenega programa fazne obnove Lipice, ne bi smelo biti problem,” meni strokovni vodja.

Bolj ali manj so dorečene že tudi vsebine za prenovljene stavbe. V graščini bi dobili prostor uprava zavoda, konjeniška akademija, izobraževalni programi in protokolarni dogodki, v gostišču pa predstavitve kraške kulinarike in lokalnih ponudnikov, ki bi zaokrožili ponudbo Lipice.

Vse stavbe in druga infrastruktura, ki so jo v Lipici predlagali za sofinanciranje iz kohezijskega sklada, so tudi po novi delitvi med javnim in tržnim delom ostale v lasti države in za namene javnega zavoda. Zato bi tudi ob morebitni prodaji ali oddaji turističnega dela Lipice v najem ostale v lasti države.

MARICA URŠIČ ZUPAN


Najbolj brano