Obljubljajo zagon gospodarstva

“Spodbujanje gospodarstva, razvoj obrtnih con, turizma, vinogradništva,” je glavna vodila pri sestavi proračuna za leto 2015 naštel komenski župan Marko Bandelli. Proračun jasno kaže na smernice novega vodstva. Opozicija pa opozarja, da je v njem premalo denarja za socialo, šport in družbene dejavnosti.

Komenski svetniki so v sredo potrdili osnutek letošnjega proračuna. Foto: Petra Mezinec
Komenski svetniki so v sredo potrdili osnutek letošnjega proračuna. Foto: Petra Mezinec

KOMEN > Komenski proračun za tekoče leto bo predvidoma za 300.000 evrov višji od lanskega, po zdajšnjem osnutku bo znašal 5,4 milijona evrov.

Več denarja od prodaje parcel

Od prodaje stavbnih zemljišč si občina letos obeta 350.000 evrov prihodka, medtem ko jih je lani prodala za 100.000 evrov. “Prodali bomo stare stavbe v Dolancih in parcele, ki za Občino Komen niso strateškega pomena. V prodajo bo šla tudi osnovna šola v Svetem, ki naj bi bila namenjena za dom upokojencev. Občina ima v lasti veliko gradbenih parcel, ki bodo tudi šle v prodajo. V to verjamemo, ker se je sedaj znižal komunalni prispevek za stanovanjsko gradnjo za 30 odstotkov,” je povedal župan Marko Bandelli.

Državno varčevanje vpliva tudi na občine. Glavarina bo tako po vsej verjetnosti znašala 525 evrov, medtem ko je bila lani višja, 536 evrov. Manj davčnih prihodkov si lahko občina obeta tudi komunalnega prispevka, ker je ukinila prispevek za nestanovanjske stavbe in ga za 30 odstotkov zmanjšala za stanovanjske hiše.

Podpora podjetništvu

Največje spremembe se v proračunu obetajo na področju gospodarstva. Če je bilo lani za pospeševanje in podporo gospodarski dejavnosti namenjenih 14.500 evrov, jih bo letos skoraj 170.000. Največ denarja bo namenjenega za subvencije zasebnim podjetjem za malo gospodarstvo - namesto lanskih 400 evrov kar 100.000 evrov.

“Eden glavnih ukrepov je ukinitev komunalnega prispevka za vse nestanovanjske gradnje. To bo pomenilo velik zagon in možnost za investitorje. Občina bo poleg tega namenila subvencije v višini tisoč evrov za vsakega, ki se bo samozaposlil ali odprt dejavnost v naši občini,” je o bolj podrobnih načrtih povedal župan.

V novem proračunu pa ni več postavke za zagon zadruge, o kateri je govoril bivši župan.

Veliko novosti v Štanjelu

V Štanjelu se obeta kar nekaj novosti. Med drugim načrtujejo obnovo vaškega doma v višini 37.000 evrov, širitev pokopališča, obnovo spodnjega palacija štanjelskega gradu in urejanje Ferrarijevega vrta.

Za obnovo kobdiljskega vaškega doma je predvidenih 49.000 evrov, za obnovo Kobdiljskega stolpa dobrih 3000 evrov. V Svetem nameravajo začeti s postopki za gradnjo zadružnega doma. Ureditev napajališča v Gorjanskem ni več predvidena, bodo pa na svoj račun prišli na Ivanjem Gradu, kjer občina načrtuje zemeljska in gradbena dela pri vaškem domu v vrednosti 10.000 evrov.

Rezi v socialo

Občina ukinja enkratno denarno pomoč ob rojstvu novorojenčka. Namesto 1000 evrov bodo zdaj starši novorojenčkov dobili toliko, kot je povprečje po Sloveniji, je pojasnil Bandelli: za prvega otroka 200, za drugega 300 in za tretjega 400 evrov.

Ukinjena je tudi pomoč mladim družinam za prvo reševanje stanovanjskega vprašanja s prenovo obstoječega stavbnega fonda. Na občini so jo opredelili kot nepotrebno, saj je v zadnjem letu nihče ni izkoristil.

Dobršen del rezov se obeta na področju mednarodnega sodelovanja, za kar bo občina namesto dosedanjih 50.000 evrov prispevala le še 22.000. Najbolj bo na udaru projekt Poti miru.

Varčevalni ukrepi bodo močno posegli tudi na področje aktivne politike zaposlovanja. Za javna dela bo v prihodnjem letu namenjenih le še 7.500 evrov, lani jih je bilo 25.000.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano