Občinski evri za promocijo kmetijstva

Primorska društva, ki se tako ali drugače promovirajo kmetijstvo, gozdarstvo ali podeželje, bodo letos za programe, pripravljene tudi za krajane hrpeljsko-kozinske občine, lahko slednjo zaprosila za subvencije. S to gesto želi občina spodbuditi razvoj kmetijstva in društvom ponuditi roko. Za subvencioniranje društev in tudi posameznikov - pravilnik za spodbujanje dejavnosti kmetov bodo svetniki potrjevali v sredo - ima občina letos spravljenih 35.000 evrov.

Društva, ki bodo promovirala domače kmetijstvo, gozdarstvo 
in podeželje, bodo lahko od hrpeljsko-kozinske občine dobila 
subvencije.  Foto: Helena Race
Društva, ki bodo promovirala domače kmetijstvo, gozdarstvo in podeželje, bodo lahko od hrpeljsko-kozinske občine dobila subvencije.  Foto: Helena Race

HRPELJE, KOZINA > Hrpeljsko-kozinski svetniki so pod streho že spravili pravilnik o sofinanciranju programov s področja kmetijstva in podeželja v občini. Ta prinaša društvom, ki se ukvarjajo s promocijo kmetijstva, podeželja in tudi - sedaj prvič - gozdarstva, finančno podporo, saj bodo lahko za dogodke, ki jih pripravljajo, zaprosila za subvencije.

Za sredstva bodo lahko zaprosila tako društva s sedežem v hrpeljsko-kozinski občini, kot tudi tista izven nje, če bodo le svoj program izvajala tudi na območju občine Hrpelje-Kozina. Prav tako bodo društva subvencije lahko pridobila za dejavnosti, ki jih bodo izpeljala na območju občine, pa tudi za tiste, ki jih bodo pripravila izven občinskih meja, če bodo le namenjene občanom hrpeljsko-kozinske občine in promociji občine.

Prvič za gozdarska društva

Robert Kastelic iz hrpeljsko-kozinske občinske uprave, ki je omenjeni pravilnik tudi pripravil, je pojasnil, da je namen subvencij poleg promocije tudi spodbujanje društev. "Želimo stimulirati društva, od živinorejcev, do rejcev drobnice, kmečkih žena in ostalih, ki delujejo okrog občinskega območja, in jih na nek način nagraditi za dobro delo in promocijo. Ocenjujem, da je takšnih društev približnih osem, lahko se bodo prijavila tudi kakšna druga," je pojasnil Kastelic.

Subvencije so prvič razširili tudi na društva izven občinskih meja, ker si želijo sodelovanja z ostalimi občinami. Prvič pa bo na razpisu za subvencije omogočeno kandidirati tudi društvom s področja gozdarstva. "Tečaje s področja izobraževanja v gozdarstvu je sofinancirala občina in bili so dobro obiskani. Tako bodo tudi ta društva lahko dobila subvencijo, če bodo, denimo, pripravila splošno izobraževanje o varnem delu, gospodarjenju v gozdovih in podobnem," je povedal Kastelic.

Društva bodo sicer za subvencije lahko zaprosila, če bodo pripravila izobraževalne vsebine, promovirala svojo dejavnost, pripravila prireditve ali predstavitev na prireditvah lokalnega ali širšega pomena. Ali pa bodo sodelovala pri različnih aktivnostih, kot so prikazi običajev, ohranjanje tradicije in kulturne dediščine, tekmovanja, ocenjevanja, ozaveščanje občanov ... Občina bo lahko sofinancirala tudi tiste materialne stroške, ki bodo skladni s cilji programa in neposredno vezani za njegovo izvedbo. Subvencije pa ne bodo namenjene profitnim ali pridobitnim programom društev, stroškom dela ali plač prijavljenih, stroškom nakupa ali vzdrževanja nepremičnin ali opreme ter taksam, notarskim in odvetniškim storitvam.

Komisija bo o tem, ali bo društvo upravičeno do subvencije ali ne, odločala na podlagi meril. Točke bo prosilcu prineslo med drugim tudi število članov društva, ki prihajajo iz hrpeljsko-kozinske občine, ter aktivnosti, kot so strokovno izobraževanje, promocijske aktivnosti ali sodelovanje in izvedba prireditev in tekmovanj. Med merili je tudi čas obstoja in delovanja društva.

Težave kmetijstva

Če bodo s subvencijami pridobila društva, pa bodo hrpeljsko-kozinski svetniki v sredo sprejemali še pravilnik o individualni pomoči kmetom, ali, natančneje, pravilnik o ohranjanju in spodbujanju razvoja kmetijstva, gozdarstva in podeželja v občini, ki bo veljal za prihodnjih pet let. Z obema pravilnikoma - za društva in posameznike - bo zagotovljenih, je pojasnil Kastelic, 35.000 evrov. Občina pa bo tako pomagala občanom pri razvoju podeželja in kmetijstva.

Posebej slednje se namreč na Primorskem srečuje z marsikatero težavo. "Mednje sodijo razpršenost lastništva, kar pomeni veliko lastnikov na eni parceli, majhne parcele, škode po divjadih in divjih živalih ter tudi izguba starih znanj, ki so učila ljudi preživeti z naravo. Pri mladih namreč ni interesa za kmetovanje in radi bi ta trend obrnili," je poudaril Kastelic in dodal: "Te težave skuša občina reševati po najboljših močeh, a so problemi sistemske narave in bi se morali z njimi spopadati na državni ravni. Vendar damo z občinsko pomočjo ljudem pozitiven znak, ki ga sprejmejo in razumejo."

TINA M. VALENČIČ


Najbolj brano