Občinska stanovanja prinašajo izgubo

Vodstvo postojnske občine se je resneje lotilo izterjave neplačnikov v občinskih neprofitnih stanovanjih, saj se je v zadnjih letih - ne le zaradi krize temveč tudi slabega upravljanja - nabralo za skoraj pol milijona evrov dolga. Dobičkonosna pa za občino ne bo niti prodaja vojaških stanovanj, saj jih zdaj prodaja po nižji ceni od tiste, po kateri jih je na občino preneslo obrambno ministrstvo.

Občina Postojna je v kletni etaži te stavbe prodala dve nekdanji vojaški stanovanji, in sicer za 19.000 evrov 
stanovanje veliko 40 kvadratnih metrov, za  24.000 evrov pa stanovanje s 45 kvadratnimi metri. V sosednji stavbi  
je za 45 kvadratnih metrov veliko stanovanje v prvem nadstropju iztržila 31.500 evrov. Foto: Veronika Rupnik Ženko
Občina Postojna je v kletni etaži te stavbe prodala dve nekdanji vojaški stanovanji, in sicer za 19.000 evrov stanovanje veliko 40 kvadratnih metrov, za 24.000 evrov pa stanovanje s 45 kvadratnimi metri. V sosednji stavbi je za 45 kvadratnih metrov veliko stanovanje v prvem nadstropju iztržila 31.500 evrov. Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > Na postojnski občini še preučujejo, ali bodo pristopili k odpisu dolgov socialno najšibkejšim. Med potencialnimi upravičenci bi bili verjetno tudi nekateri najemniki občinskih neprofitnih stanovanj. Na občini so namreč ugotovili, da dolg najemnikov, ki narašča že od leta 2006, znaša že skoraj pol milijona evrov. A ta ni povezan le s socialnim položajem najemnikov, pač pa še s preslabim upravljanjem, ki je omogočalo zlorabe.

Dolžnikov je 40 odstotkov

“Število akutnih neplačnikov je iz leta 2003, ko jih je bilo 16, do leta 2013 zraslo na 48, ob koncu leta 2014 pa kar na 112. Število dolžnikov ob koncu lanskega leta predstavlja skoraj 40 odstotkov vseh najemnikov stanovanj,” pojasnjuje Marina Rebec, direktorica občinske uprave. Narašča tudi število upravičencev za subvencije najemnin. V zadnjih štirih letih so se subvencije podvojile, v zadnjih petih pa skoraj potrojile. Stroški za subvencije najemnin so se v zadnjih dveh mandatih nekdanje občinske uprave več kot podvojili in zrasli na več kot 460.000 evrov.

Občina Postojna ima trenutno v lasti 295 stanovanj, 283 stanovanj oddaja v najem, od tega le 16 v tržni. Povprečna najemnina za neprofitno stanovanje površine 56 kvadratnih metrov znaša 190 evrov mesečno, za profitni oziroma tržni najem pa za stanovanje enake površine približno 220 evrov mesečno. Najemnine se v zadnjem obdobju niso spreminjale. Na lani objavljen razpis za najem so prispele 103 vloge. Upravičencev je bilo 91. Na seznamu čakajočih je trenutno še 74 upravičencev.

Na občini na podlagi analize stanja zaključujejo, “da občinski stanovanjski fond ni bil upravljan optimalno, da je bilo sledenje podatkov neustrezno, da spremljanje socialnih in finančnih vidikov problematike ni bilo dinamično in da ni bilo nobenih korektivnih ukrepov, ki bi skušali to nevzdržno stanje omiliti. Odgovornost za to pa seveda nosi predvsem nekdanja politična občinska oblast”.

Dolgujejo tudi 10.000 evrov in več

Na občini se sicer zavedajo, da gre pri upravljanju stanovanjskega fonda tudi za vprašanje socialne politike občine. “Vendar je treba z našim premoženjem upravljati v prvi vrsti v skladu z zakonodajo, gospodarno ter odgovorno. Najprej je treba zaščititi javni interes, socialna vprašanja pa upravljati pod okriljem socialne politike,” pravi direktorica in poudarja, da gre pri tem tudi za poštenost do najemnikov, ki obveznosti redno plačujejo, in občanov sploh.

Na občini že vodijo postopke izterjave. Dolžnike so še enkrat pozvali, naj poravnajo svoje obveznosti. “Tistim, ki so izrazili željo, smo omogočili obročno odplačevanje dolga, seveda vzporedno s tekočimi najemninami, vendar predvidevamo, da bo potrebnih tudi nekaj skrajnih ukrepov, kot je deložacija,” napoveduje Rebčeva.

Na občini Postojna bodo predvidoma še letos uredili bivalne enote, kamor bodo lahko začasno naselili družine oziroma posameznike v socialni stiski, brezdomce in tudi tiste, ki jih bodo potencialno deložirali. Občina si je že ogledala nekaj nepremičnin, oziroma se pogovarja z več ponudniki. V okviru bivalnih enot bo delovala tudi pisarna s socialnim delavcem, ki bo ljudem svetoval in pomagal pri iskanju rešitev.

Vse najemne pogodbe bodo revidirali, kar do zdaj ni bila praksa, ukrepali bodo ob kršitvah, osvežili cenovno politiko stanovanj ter pripravili in izvedli celovito strategijo upravljanja občinskih stanovanj, da do takšnih primerov ne bo več prihajalo. “V strukturi neplačnikov je namreč več posameznikov, ki dolgujejo 10.000 evrov ali več, kar pomeni, da v zadnjih nekaj letih niso plačali nobene najemnine, poleg tega pa občini nastajajo še dodatni stroški, saj smo dolžni kot subsidiar plačati še neporavnane skupne in druge stroške.

Vojaška stanovanja smešno poceni

Občina pa si na drugi strani prizadeva prodati vojaška stanovanja, ki jih je nanjo preneslo ministrstvo za obrambo in s tem kompenziralo dolg do občine zaradi neplačila odškodnine oziroma sovlaganja v lokalno infrastrukturo.

A ker so bila nekatera stanovanja v preslabem stanju, da bi jih bilo upravičeno obnavljati in nameniti za neprofitni najem, jih občina skuša prodati. V zadnjih dveh mesecih je objavila tri javne razpise, na katerih je skupno prodajala osem stanovanj, od tega je na prvih dveh razpisih uspela prodati tri, zadnji pa še ni zaključen.

Za vsa je iztržila nekaj več od izklicnih cen, ki so bile postavljene zelo nizko in so v povprečju znašale od okrog 400 do 700 evrov za kvadratni meter. Zanimanja je bilo več za manjša stanovanja, kjer so poleg nizke cene manjši tudi stroški obnove.

Na občini so potrdili, da so stanovanja prodali po nižji ceni od tiste, po kateri jih je na občino preneslo ministrstvo. “Takrat je cenitve naročilo ministrstvo, stanovanja je ravno zaradi previsokih cen neuspešno prodajalo, potem pa po enaki vrednosti te nepremičnine preneslo na občino,” je povedala Rebčeva. Ker so tedanje cenitve zakonsko in tudi tržno zastarale, so na občini opravili ponovno oceno in stanovanja prodajali po ocenjeni oziroma za 30 odstotkov višji ceni od ocenjene tržne vrednosti.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano