Občina in Batagelj na nasprotnih bregovih

Družba Postojnska jama letos, če bo obveljal predlog upravnega odbora, ne bo izplačala dividend. Občina Postojna, ki je posredno 25,1-odstotna lastnica družbe, temu nasprotuje. A ne zato, ker bi si ob zelo visokem bilančnem dobičku dividende, s pomočjo katere odplačuje kredit za nakup delnic Postojnske jame, želela za vsako ceno. Pač pa zato, ker jo je zmotil drug predlog upravnega odbora, da ga skupščina pooblasti za nakup lastnih delnic.

V Postojnski jami bodo del zadržanega dobička namenili za 
prenovo hotela Jama, ki je ocenjena na pet milijonov evrov in 
je kot taka največja naložba v zadnjih letih.   Foto: Veronika Rupnik Ženko
V Postojnski jami bodo del zadržanega dobička namenili za prenovo hotela Jama, ki je ocenjena na pet milijonov evrov in je kot taka največja naložba v zadnjih letih.  Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > Delničarja Postojnske jame bosta na jutrišnji skupščini odločala o predlogu upravnega odbora, ki ga vodi Marjan Batagelj, da skoraj 11 milijonov evrov bilančnega dobička za leto 2014 ostane v celoti nerazporejenega. Prejšnja leta je družba izplačevala dividende, znašale so 20 odstotkov vsakokratnega čistega dobička.

Delničarja - družba Batagel & Co. v lasti Marjana Batagelja in njegove žene Katje Dolenc Batagelj ter družba Postojna turizem v lasti Občine Postojna - pa bosta na mizo dobila tudi predlog upravnega odbora, da ga skupščina za obdobje 36 mesecev pooblasti za nakup lastnih delnic v imenu in za račun družbe Postojnska jama po ceni najmanj 48,23 evrov in največ 96,5 evra. Skupni delež na ta način pridobljenih delnic ne sme presegati 10 odstotkov osnovnega kapitala družbe. Za kakšen namen naj bi družba pridobivala lastne delnice, iz gradiva za skupščino ni razvidno.

Družba Postojnska jama je v zadnjih štirih letih po spremembi lastništva družbe, ki je nosilec koncesije za upravljanje Postojnskega jamskega sistema, za dividende namenila milijon evrov. Za vsako poslovno leto so znašale 20 odstotkov čistega dobička. Razliko je družba zadržala in tako akumulirala skoraj 11 milijonov bilančnega dobička. Za lansko poslovno leto, ko je družba ustvarila okrog 2,7 milijonov čistega dobička, kar je štirikrat več kot leta 2010, bi dividende po analogiji znašale 540.000 evrov. Občinski družbi Postojna turizem bi pripadlo 135.000 evrov, razlika pa družbi Batagel& Co.

“Dobička je dovolj”

Za Občino Postojna takšna predloga nista sprejemljiva. “Občina Postojna kot pomembna solastnica Postojnske jame pričakuje dividende, saj je dobička očitno dovolj. Sploh glede na dejstvo, da je upravni odbor predlagal skupščini, da ga pooblasti za odkup lastnih delnic v največji skupni vrednosti 3,2 milijona evrov,” je stališče Občine Postojna predstavil Robert Pavšič, predstavnik za odnose z javnostjo.

Zadnji predlog glede odkupa lastnih delnic bi bil namreč lahko bolj v interesu družbe Batagel & Co. kot v interesu Postojnske jame; ta bi namreč lastne delnice kupovala od Batagel & Co.

Pavšič je napovedal, da bo občina uporabila vsa zakonita orodja za zaščito svojih interesov, še vedno pa upa na ugoden razplet. Več pa na občini za zdaj niso želeli razkriti. Tudi novi direktor družbe Postojna turizem Teodor Kocman pred skupščino zadeve ne komentira.

Družba Postojna turizem je, kot je razvidno iz letnega poročila, objavljenega na Ajpesu, lani prejela dobrih 100.000 prihodkov iz deležev (dividende), kar je bil njen edini prihodek. Toliko so znašali tudi njeni odhodki iz finančnih obveznosti. Imela je tudi za dobrih 13.000 evrov stroškov storitev. Leto je tako zaključila z 11.000 evri izgube, njena bilančna izguba pa se je povzpela že na 277.000 evrov.

O odprodaji deleža ne razmišljajo

Dividenda je bila doslej za družbo Postojna turizem sicer edini večji prihodek. A ker njena višina za odplačevanje letne anuitete kredita, ki znaša 300.000 evrov, ni zadoščala, je razliko zagotavljala občina. Novi direktor je pred kratkim za PN povedal, da si bo prizadeval, da bi družba več prihodkov, ki bi šli za odplačevanje kredita, ustvarila na trgu.

Nedavno je Batagelj predlagal, naj občina, če pač potrebuje denar, razmisli o prodaji občinskega deleža njemu. Pavšič pravi, da je odplačevanje kredita s pomočjo dividende povsem legitimno. “Zakaj bi ga odplačevali iz lastnih sredstev, če imamo dividendo? S pomočjo dividende pa želi občina razvijati tudi dodatne vsebine na področju turizma, ki bi doprinesle k večjemu turističnemu razvoju celotne občine in zadržanju turistov.”

Glede odprodaje pa Pavšič dodaja: “Ta trenutek za to ne vidimo razloga. Občinske finance so zdrave. Dolgoročno želimo plemeniti vložek občank in občanov. Ima pa naš delež v Postojnski jami še dodatne dimenzije in ogromen potencial razvoja komplementarnih turističnih produktov.”

Na svoj delež v Postojnski jami na občini ne gledajo ozko kapitalsko - zato tudi ne pričakujejo visoke dividende -, pač pa je za občino strateškega pomena. Odločitev o prodaji bi bila v rokah občinskih svetnikov ali kar občanov, saj bi bil v primeru takšnega predloga zelo verjeten referendum.

Dobiček za obnovo hotela Jama in ...?

Da skupščina očitno ne bo mirna, kaže tudi molk Marjana Batagelja, ki smo ga prosili za komentar, a se na naše klice niti na elektronsko pošto v treh dneh ni odzval. Je pa pred dnevi za časnik Finance dejal, da dividende ne bodo izplačali, ker potrebujejo denar za prenovo hotela Jama, ocenjeno na pet milijonov evrov. Kažejo pa se jim tudi nekatere nakupne priložnosti. Glede na posredne namige bi Batagelja utegnil zanimati kateri od postojnskih hotelov, ki se trenutno zelo ugodno prodaja v stečaju Epica, recimo Kras ali Sport.

Na občini pravijo, da prenovo hotela Jama pozdravljajo. “Vseeno pa pričakujemo podrobnejši finančni načrt in obrazložitev investicije ter predstavitev drugih načrtov, do česar menimo, da smo kot solastniki s kontrolnim deležem upravičeni,” še pravi Pavšič.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano