O paleokrasu, ki govori o slovenskih dinozavrih

Inštitut za raziskovanje krasa ZRC SAZU ta teden na 24. mednarodni krasoslovni šoli gosti približno 100 strokovnjakov s področja krasoslovja, raziskovalcev, profesorjev, študentov in jamarjev iz blizu 30 držav.

Bojan Otoničar Foto: Veronika Rupnik Ženko
Bojan Otoničar Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > Na petdnevnem znanstvenem srečanju udeleženci predstavljajo svoje znanstvene dosežke, sodelavci inštituta pa njim svoje delo in dosežke ter seveda Kras, ki je referenčna pokrajina v svetovnem merilu.

“Naša mednarodna krasoslovna šola se je v dobrih 20 letih razvila v največje vsakoletno mednarodno krasoslovno srečanje. Vsako leto izberemo eno izmed vsebin preučevanja krasoslovja in skušamo v zvezi s tem predstaviti najnovejše dosežke in znanje poglobiti z ogledom primerov na terenu. Šola je postala pomembno središče tako pri razvoju same stroke kot tudi pri načrtovanju raziskovanja v prihodnje. Tu se pogosto izkristalizirajo smeri, kaj je treba v prihodnje poglobiti, in izoblikujejo projektne povezave med ljudmi, ki se odločijo za skupno sodelovanje,” poudarja dr. Tadej Slabe, predstojnik inštituta.

Vsako leto so predstavljena nova področja raziskovanja krasa. Letošnja tema je paleokras. “Za širšo javnost bi bil lahko zanimiv zaradi odkritij paleokraškega reliefa ob izgradnji avtoceste proti Primorski, ko so bili odkriti tudi prvi slovenski dinozavri iz obdobja zgodnje krede, pred 70 milijoni let. Paleokras pomeni, da je kras nastajal v nekem preteklem kraškem obdobju, ko so se odlagali sedimenti, iz katerih so nastali apnenci. Zaradi tektonskih premikov so se dvignili na površje in zakraseli, nato pa se iz tektonskih razlogov spet potopili pod morsko gladino. Zdaj v sedimentu vidimo paleokraški relif,” razlaga dr. Bojan Otoničar, strokovni sodelavec inštituta.

Za strokovno javnost pa so po njegovih besedah študije v zvezi s paleokrasom uporabne zaradi boljšega razumevanja nahajališč nekaterih kovinskih in nekovinskih surovin, vodonosnikov, evstatično in tektonsko pogojenih nihanj relativne morske gladine, podnebnih razmer v geološki preteklosti, geotektonike in še marssičesa. VRŽ


Najbolj brano