O občinskem načrtu vse vasi

Občinski prostorskih načrt je pogoj za zagon gospodarstva in turizma v komenski občini, je prepričan novopečeni župan Marko Bandelli, ki je zato takoj po nastopu mandata sklical sestanek s predstavniki vaških skupnosti prav o tem. V prihodnjih tednih naj bi se o prostorskem načrtu izrekli v vseh vaseh v občini.

V komenski občini se še posebej izrazito urejanje prostora ne konča na robu naselij, saj je turizem kot pomembna gospodarska panoga močno odvisna od videza pokrajine, pa tudi od urejenih kolesarskih in drugih poti  Foto: Bogdan Macarol
V komenski občini se še posebej izrazito urejanje prostora ne konča na robu naselij, saj je turizem kot pomembna gospodarska panoga močno odvisna od videza pokrajine, pa tudi od urejenih kolesarskih in drugih poti  Foto: Bogdan Macarol

KOMEN > “Nobena vas ne sme biti oškodovana. Ne gre le za zazidljivost parcel, ampak za razvoj celotne občine,” je na začetku sestanka poudaril Marko Bandelli, ki je v prvih dneh mandata najprej zagrizel v Občinski prostorski načrt (OPN), ki nastaja že od leta 2009.

Kolesarske in konjeniške poti

Predvsem si želi sodelovanja vaških skupnosti, zato je njihove predstavnike pozval: “Skupaj z vaščani razmislite o razvoju vasi in nam pripombe sporočite.” V naslednjih tednih zato napoveduje ogled posameznih vasi in infrastrukture ter pogovor z vaščani.

Turizem je prva razvojna prioriteta, je prepričan župan. K razvoju turizma bodo lahko prispevale tudi kolesarske poti, ki jih pravkar urejajo v več krajih po občini, obiskovalci pa bodo za lažje orientiranje po njih v kratkem dobili tudi zemljevide. Kolesarske poti se končajo na mejah občine, zato bo verjetno treba navezati stike tudi s sosedi.

Vse več zanimanja je tudi za konjeniške poti, je opozoril Damjan Ščuka iz Tomačevice: “Mogoče se bo kdo smejal, vendar gre za vedno bolj priljubljeno dejavnost.”

Turizma ne bo brez kmetijstva

V Hruševici si želijo bolj pravično razdelitev turističnih taks. “K nam že pridejo turisti in želimo dati svoj prispevek, vendar ne dobimo nič nazaj,” je povedal Dimitrij Čigon.

Srčika kraškega turizma pa je urejena kraška krajina. Zato morajo v komenski občini še pred urejanjem kolesarskih poti in druge turistične infrastrukture poskrbeti za urejeno pokrajino, to pa je možno predvsem tako, da se v občini ohrani kmetijstvo. “Temelj za razvoj turizma je kmetijstvo, saj ustvarja kulturno krajino,” je poudarila Mojca Sušnik iz Gabrovice.

Kot se je pokazalo že na prejšnjih razgrnitvah in pogovorih o občinskem prostorskem načrtu, pa prav prostorski načrt postavlja kmetijstvu več ovir kot razvojnih priložnosti. Postavljanje domala vseh vrst kmetijskih stavb, tako glavnih kot pomožnih, je izjemno težko in zapleteno. Dejan Jančar iz Tomačevice je dejal, da ima prostorski načrt, ki je v javni razgrnitvi, veliko neživljenjskih in za kmeta neprijaznih zahtev.

Nemočni glede urejanja vodotokov

Čeprav leži komenska občina večinoma na kraškem svetu, imajo, predvsem seveda v Gornji Branici, občani težave tudi zaradi neurejenih vodotokov. Ti so v lasti države in domačini vanje ne smejo posegati, niti v primerih, ko neočiščene struge poplavljajo bližnja polja in povzročajo škodo. Vid Sortaiz Kodretov, ki se že vrsto let zavzema za primerno urejanje vodotokov v dolini, je zato pripomnil: “Naj lastnik vodotoka poskrbi tudi za škodo, ki nastane.”

PETRA MEZINEC


Najbolj brano