O navidezno marginalnih temah Krasa

V Ivanjem Gradu so v sklopu festivala sivke sklenili cikel 20. pogovornih večerov Divača - mesto nad Reko, ki jih vodi in organizira divaški arhitekt Stojan Lipolt.

 Foto: Lea Kalc Furlanič
Foto: Lea Kalc Furlanič

IVANJI GRAD > “Prepričani smo, da nam poznavanje in razumevanje preteklosti lahko pomaga usmerjati razvoj, zato bomo tokrat govorili o multikulturni družbi kot predpogoju sožitja, vzajemnosti podeželja in mesta na primeru Krasa in Trsta, o potencialih podzemne Reke, specifičnosti gospodarstva na Krasu in zatočiščih njegove kulturne identitete,” je ob začetku večera na vrtu Novatorjeve hiše poudaril nosilec divaških pogovornih večerov Stojan Lipolt.

V skoraj triurnem druženju je gostil sogovornike različnih strok in poklicev, vendar s skupnim imenovalcem - ljubeznijo do Krasa, njegove identitete in dediščine. Tako je o arhitekturnih posegih na Krasu govoril bistriški arhitekt Matjaž Garzarolli, študenta arhitekture Žiga Kobal in Aljoša Lipolt sta predstavila svoja projekta s kraško vsebino, kamnosek Gabrijel Jeran kraške rudnine, kamnolome in razvoj kamnoseštva, vinar in živinorejec Dejan Kukanja je izpostavil obuditev živinoreje na Krasu, fotografa Jadran in Anka Čeh sta prispevala fotografije Krasa in Trsta, gostinec Svetozar Raspopović pa je govoril o novostih tradicionalnega praznika terana in pršuta, ki je letos prešel v njegove roke.

LKF


Najbolj brano