O klasikih na malo drugačnem radiju

Dopoldan na Radiu Sežana je pester. Vrstijo se glasbene točke, intervjuji in iskanje talentov. A najbolj zanimivi so pripetljaji izven etra. Nocoj ob 20. uri si lahko v Kosovelovem domu premierno ogledate predstavo sežanskih dijakov Jutro na Radiu Sežana.

Kakšno je jutro na Radiu Sežana? Sežanski srednješolci in osnovnošolci bodo to izvedeli že 
na dveh dopoldanskih predstavah, ostali na večerni predstavi v Kosovelovem domu.
Kakšno je jutro na Radiu Sežana? Sežanski srednješolci in osnovnošolci bodo to izvedeli že na dveh dopoldanskih predstavah, ostali na večerni predstavi v Kosovelovem domu. 

SEŽANA >Dijaki Šolskega centra Srečka Kosovela Sežana bodo danes na oder postavili že deveto predstavo. V njej sodeluje 40 srednješolcev, ki se z gledališkimi predstavami lahko prvič preizkusijo v vlogi igralcev, tehnikov, odrskih glasbenikov in rekviziterjev. Za odrsko kuliso pa so tudi letos poskrbeli dijaki četrtih letnikov smeri aranžerski tehnik pod vodstvom profesorja Sama Oniča.

Včeraj smo opazovali generalko, na kateri so se pripravljali na današnji nastop. Najprej bodo dopoldne nastopili za dijake in osnovnošolce, zvečer ob 20. uri pa še za vse ostale, ki si bodo želeli ogledati predstavo.

“Pomagam glavnemu tonskemu tehniku z opravili na odru. Skrbim za zvok, saj je tu lažje slišati,” pove Primož Širca, eden od članov tehničnega osebja. Medtem ko kolegi vadijo na odru, ujamemo tudi eno od igralk, Vaneso Prelec, ki o razlogih za sodelovanje v predstavi pove:“To je že četrta predstava, v kateri sodelujem. Všeč mi je, ker se igralci zelo povežemo med sabo.”

Je pa zanimanje za sodelovanje v predstavi med dijaki veliko, povesta mentorici Jana Bele Lutman in Doris Furlan. Zato za sodelujoče že oktobra pripravijo avdicijo. Takoj po njej se začnejo tudi priprave na predstavo. “Dijaki radi nastopajo in pokažejo, kaj znajo. Tudi če imamo kdaj manj volje, nas spodbudijo, saj pokažejo veliko interesa,” pojasni Bele Lutmanova.

Letos sta mentorici za izhodišče izbrali knjigo Boštjana Gorenca - PižameSLOLvenski klasiki, dogajanje pa sta prenesli v radijske prostore.

Zato bo jutri med drugim moč izvedeti, kako je slišati Cankarjeva Skodelica kave, ko jo dijaki opremijo z zvočno podlago, in katera je najbolj priljubljena obnova. Za zvočno podlago bodo poskrbeli člani šolskega benda, za začimbo pa še talenti vseh vrst in posebni gostje.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano