O brkinskih vrednotah

Včeraj so se v Rodiku in na Artvižah poklonili tragičnemu dogodku pred 70 leti, ko je v vojnih razmerah življenje zaradi maščevanja esesovcev tragično izgubilo več mladih fantov in deklet.

Včeraj popoldne so se na spominski slovesnosti na Artvižah poklonili žrtvam tragičnih medvojnih dogodkov Foto: Lea Kalc Furlanič
Včeraj popoldne so se na spominski slovesnosti na Artvižah poklonili žrtvam tragičnih medvojnih dogodkov Foto: Lea Kalc Furlanič

RODIK, ARTVIŽE > Spominski dan je posvečen žrtvam nemške okupatorske vojske, ki se je maščevala zaradi partizanskega miniranja nemškega vlaka v Rodiku. Življenje je izgubilo več kot ducat mladih fantov in deklet, aktivistov in partizanov iz Rodika, Kačič in z Artviž.

Slavnostna govornica Ljubica Jelušič je na zelo obiskani slovesnosti včeraj na Artvižah poudarila, da je sicer opisovanje pokolov druge vojne za današnje čase težko čtivo, “vendar se moramo zavedati, da živimo v miru, ki so nam ga priborili tudi brkinski borci”. Ob tem je pozvala na nove slovenske poslance, naj ob sprejemanju zakona o simbolih upoštevajo s terorjem in krvjo med vojno zaznamovane Primorce: “Ne pometimo s praga konfliktov iz naše zgodovine, kot bi to želeli nekateri naši politiki; tovarišice in tovariši, naj v vetru še naprej vihrajo prapori z rdečo zvezdo.” Novo izvoljeno poslanko Vlasto Počkaj (Lista Mira Cerarja) pa je Jelušičeva pozvala, naj se v DZ bori za Brkine in za brkinske vrednote, ki so jih gradili tudi vojni dogodki, kakršen se je zgodil pred 70 leti med Rodikom in Artvižami.

Vsako leto na ta dan se na pohod po poteh spomina na padle iz Rodika na Artviže odpravijo tudi pohod-niki, letos jih je bilo več kot 100. V Rodiku je zbrane pozdravil Ciril Zlobec, na Artvižah pa hrpeljski župan Zvonko Benčič - Midre.

LEA KALC FURLANIČ


Najbolj brano