Novi dvorani je dal ime olimpijec Rudolf Cvetko

Po večletnih dogovarjanjih je divaški občinski svet v prejšnjem mandatu vendarle uspel speljati projekt nove večnamenske dvorane v Senožečah, ki prostorske stiske ne bo rešila le lokalnih društev in krajevne skupnosti, ampak tudi šolarjev, ki se med urami športne vzgoje drenjajo v neprimernih prostorih v podružnični šoli.

Senožečani so vendarle dočakali večnamensko dvorano, ki jo bodo poleg šolarjev uporabljala še razna društva
 Foto: Marica Uršič Zupan
Senožečani so vendarle dočakali večnamensko dvorano, ki jo bodo poleg šolarjev uporabljala še razna društva  Foto: Marica Uršič Zupan

SENOŽEČE > Plesno društvo Srebrna, kulturno-umetniško društvo Pepca Čehovin Tatjana, razvojni društvi Bandera in Lipa, mešani pevski zbor, turistično informacijski center in krajevna skupnost ter seveda druga društva in združenja iz okoliških vasi bodo od decembra naprej lahko koristila prostore nove večnamenske dvorane, ki so jo v dobrem letu dni zgradili v Senožečah, tik ob podružnični šoli.

Poleg društev v dvorano še mali telovadci

“Večnamenska dvorana bo omogočila okrepitev kulturno-turistične infrastrukture in obogatitev kulturnega življenja, popestritev turistične ponudbe v občini ter s tem povečanje prepoznavnosti Krasa in Brkinov. Namenjena bo kulturnim, gospodarskim in zabavnim prireditvam, izobraževanju in medgeneracijskemu druženju vseh občanov,” poudarja županja Občine Divača Alenka Štrucl Dovgan.

Ker bodo kmalu po odprtju učenci podružnične šole in vrtčevski otroci v dvorani lahko imeli ure športne vzgoje, doslej pa so se nekoliko drenjali v manjši večnamenski dvorani šole, ravnateljica divaške osnovne šole Bogomira Magajne Damjana Gustinčič z zadovoljstvom dodaja: “Za naše športne dejavnosti v dopoldanskem času ter za rekreacijske v podaljšanem bivanju bomo sedaj imeli veliko boljše, pravzaprav odlične pogoje. V novi dvorani bomo uporabili vse naše 'stare' športne rekvizite, prenosne pa bomo lahko umaknili, ko bodo ta prostor koristili drugi uporabniki.”

Z novo pridobitvijo, ki bo s pokritim hodnikom povezana s šolo, tako da bodo učenci lahko k uram športne vzgoje prihajali po suhem in toplem, bo upravljala Krajevna skupnost Senožeče. Z društvi in drugimi uporabniki bo sklenila pogodbe, kakršne določa tudi nov pravilnik o oddajanju občinskih nepremičnin in poslovnih prostorov v najem, ki ga je na zadnji seji sprejel občinski svet. “Nismo se še dogovorili, kakšne vrste pogodb bo z najemniki sklepala Krajevna skupnost, niti tega, kdaj bi ti začeli koristiti večnamensko dvorano. Glede na pogoje razpisa, prek katerega smo črpali evropski denar za obnovo, pa moramo dajati dvorano v najem za kulturne dejavnosti vsaj pet let,” so še pojasnili na občini.

Ogrevanje z biomaso v zameno za telovadbo

V novi stavbi je največji prostor dvorana, ob njej so še garderobe in sanitarije. Hkrati z novogradnjo so obnovili tudi kletne prostore šole, v katerih bodo društva lahko spravila svoje pripomočke. V novi stavbi so uredili še novo kotlovnico, tako šolo in vrtec kot dvorano bodo ogrevali na biomaso, zaradi česar bo prihranek pri plačilu ogrevanja velik. Krajevna skupnost bo v ta namen s šolo sklenila pogodbo, saj bo šola “v zameno” za kurjavo lahko koristila dvorano za svoje športne dejavnosti v dopoldanskem času.

Na sinočnjem slovesnem odprtju so poudarili tudi pomen nedavno zaključene energetske sanacije šole, za katero je občina pridobila denar prek razpisa ministrstva. “Zadovoljni smo, da nam je občina poleg tega obnovila še streho šole, zdaj je vse nared za še večje generacije otrok, ki se bodo, po napovedih, v prihodnjih letih vpisovale v podružnično šolo v Senožečah,” je še povedala Gustinčičeva.

Ime po sabljaču Rudolfu Cvetku

Dvorana bo od najbližje hiše oddaljena več kot 20 metrov, sprejela pa bo do 250 obiskovalcev. Celotna naložba je stala 1.650.000 evrov, od tega je občina plača 719.000 evrov, za del te vsote je najela posojilo.

Sinočnjo prireditev so z bogatim kulturnim programom popestrili otroci iz vrtca in šole, plesna skupina Srebrna, Mešani pevski zbor Senožeče, Društvo Pepca Čehovin, divaška godba na pihala in člani sabljaške zveze, slavnostni govornik pa je bil predsednik olimpijske zveze Janez Kocjančič, saj so dvorano poimenovali po domačem olimpioniku, sabljaču Rudolfu Cvetku.

Nova pridobitev v številkah:

> 1053 kvadratnih metrov prostorov je na voljo v novi stavbi

> 250 obiskovalcev bo lahko sprejela dvorana ob prireditvah

> 1,650.000 evrov je stala celotna naložba,

> 719.000 evrov je k skupni vsoti prispevala divaška občina

LEA KALC FURLANIČ


Najbolj brano