Novembra še ena mala vetrnica?

Kot napoveduje Anton Može iz Agrarne skupnosti Gabrče, bodo v nekdanjem peskokopu ob vznožju Vremščice novembra postavili malo vetrnico, leta 2018 pa na obronkih Vremščice štiri velike.

Desno od tega panoja naj bi v nekdanjem peskokopu 
novembra zrasla mala vetrnica, napoveduje Anton Može.  Foto: Marica Uršič Zupan
Desno od tega panoja naj bi v nekdanjem peskokopu novembra zrasla mala vetrnica, napoveduje Anton Može.  Foto: Marica Uršič Zupan

GABRČE > “Novembra smo spremljali obisk Vremščice: prihajali so lovci in Tržačani s psi, ki so preganjali divjad. Leta 2018 se bodo tam zavrtele štiri velike vetrnice, vsaka z močjo 2,5 megavata,” napoveduje Anton Može, predsednik upravnega odbora Agrarne skupnosti Gabrče. Ta je že pred leti oddala del svojih zemljišč v najem družbi Amicus za postavitev vetrnih elektrarn.

A če te načrte čaka še dolga pot zbiranja dovoljenj in soglasij in je zato še povsem negotovo, ali se bodo na Vremščici sploh kdaj vrtele velike vetrnice, naj bi bila mnogo bliže postavitev male vetrnice pod Zajčico, v bližini avtoceste Divača-Senožeče: “To bo mala vetrnica, moči 0,11 megavata. Stala bo na robu nekdanjega peskokopa, zavrtela se bo novembra,” je povedal Može.

Meritve vetra so sicer pokazale, da vetrovne razmere tu niso tako ugodne kot na Vremščici, ker se pojavljajo močni vetrovni sunki. Mala vetrnica naj bi bila pilotna, zato se s potencialnima dobaviteljema (Siemens in Enercon) še pogovarjajo o ugodnejši ceni. Kot je še povedal Može, za malo vetrnico ne potrebujejo gradbenega dovoljenja. MUZ


Najbolj brano