Nove zaposlitve sprva za tretjino delavcev

Novi najemnik podjetja TIB Transport v stečaju je glede bodočih načrtov še precej redkobeseden. Zaposlovanje bo odvisno od obsega pridobljenih poslov, že v prihodnjem tednu pa naj bi zaposlili dvajset do trideset ljudi. Janez Skubic, direktor družbe Korle, pravi, da bodo pri zaposlovanju imeli prednost mlajši.

Branko Vodopivec, predsednik sindikata voznikov, računa, da bodo pri zaposlitvi imeli prednost tisti, ki imajo mlade družine ali pa so v težjem socialnem položaju. Foto: Veronika Rupnik Ženko
Branko Vodopivec, predsednik sindikata voznikov, računa, da bodo pri zaposlitvi imeli prednost tisti, ki imajo mlade družine ali pa so v težjem socialnem položaju. Foto: Veronika Rupnik Ženko

ILIRSKA BISTRICA >V kakšnem obsegu bomo nadaljevali posle, je ta trenutek še prezgodaj govoriti. Ne vemo namreč še, ali se bodo poslovni partnerji, ki so imeli sklenjene pogodbe s TIB Transportom, sedaj odločili za nadaljevanje poslovanja z nami. Smo v dogovorih, aneksi oziroma nova pogodbena razmerja se bodo začela urejati naslednji teden,“ nam je včeraj dejal Janez Skubic, direktor podjetja Korle iz Ivančne Gorice, ki je za dobrih 10.200 evrov mesečno najelo poslovno celoto TIB Transporta v stečaju. Poslovanje bo nadaljevalo prek podjetje TIB Logistika.

Gre za podjetje, ki ga je poleti ustanovilo podjetje TIB Storitve, hčerinsko podjetje TIB Transporta, ki je bil takrat v prisilni poravnavi, a nato do prenosa poslovanja nanj ni prišlo. Podjetje, ki ima vse potrebne licence za prevoz nevarnih snovi, je nato pred kratkim odkupilo podjetje Korle. V njegovem okviru bodo opravljali prevoze, pa tudi ostale servisne dejavnosti.

Skubic je včeraj napovedal, da bo prve pogodbe o zaposlitvi ponudil v podpis v začetku prihodnjega tedna, in sicer od dvajset do tridesetim od 130 bivših zaposlenih, predvsem voznikom, pa tudi zaposlenim v komerciali in servisnih delavnicah. “Za vnaprej pa bomo potrebovali najmanj 40 kompozicij, če bomo želeli obvladovati stroške in poslovati pozitivno,” je poudaril. Skubic prednost TIB-a vidi v tem, da se ukvarja izključno s prevozi nevarnih snovi, kjer je konkurenca bistveno manjša kot na nekaterih drugih področjih.

Na vprašanje, po kakšnem ključu bo izbiral zaposlene, pa nam je dejal, da so mladi ljudje pogon motorja za naprej. »Dobrodošli so vsi, ki bodo lojalni in polno pripravljeni delati. Kakršnikoli mahinacij, kraj, utajevanja, pri nas ne bo.

Da bodo imeli pri zaposlovanju prednost predvsem tisti, ki imajo mlade družine, in tisti, ki so v slabšem socialnem položaju, pričakuje tudi Branko Vodopivec, predsednik sindikata voznikov v podjetju. Obenem upa, da bodo nove pogodbe za delavce pomenile “pošteno plačilo in ob roku“. Predstavniki sindikata se bodo z novim najemnikom sestali v ponedeljek.

Da mora novi najemnik prevzeti zaposlene, ki so bili do uvedbe stečaja zaposleni v TIB Transportu (in ne kakšnih drugih), je bil sicer eden od pogojev, ki jih je pri najemu postavila stečajna upraviteljica Alenka Krivec Nabernik. Ta nam je zatrdila, da so do včeraj, ko se je zaposlenim iztekel odpovedni rok, v izogib pogodbenim kaznim uspeli dokončati vse nujne posle v skladu s sklepom sodišča. “Tudi z ostalimi partnerji, s katerimi se posli zdaj niso nadaljevali, smo se dogovorili, da bodo počakali do ureditve najemnega razmerja. Mislim, da niso izgubljeni in da so vse možnosti še odprte. Od najemnika bo odvisno, koliko poslov bo sposoben speljati,“ je dejala. Eden najpomembnejših partnerjev TIB Transporta je sicer Petrol.

Glede na precejšen interes že pri oddaji v najem, stečajna upraviteljica ne pričakuje posebnih težav niti pri prodaji, ki bi lahko najhitrejše prišla na vrsto v drugi polovici prihodnjega leta. “Glede na to, da bomo zdaj del poslov ohranili oziroma nadaljevali preko najemnika, bo pri prodaji dosežena višja vrednost, kot če bi se prodajo golo premoženje,” je poudarila.

Skubic je včeraj že nakazal, da se bodo v primeru pozitivnega poslovanja v prihodnjih mesecih za nakup na javni dražbi potegovali tudi sami.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano