Nove tehnologije za razlago podzemlja

Družba Postojnska jama je nadgradila svojo ponudbo z razstavnim paviljonom o Postojnski jami in krasu. Večmilijonska naložba je zaživela v prenovljenem kompleksu nekdanjega bazena. Vsebino razstave, ki govori o nastanku in zgodovini turističnega razvoja najbolj znane turistične jame, so zadnja tri leta strokovni sodelavci Postojnske jame oblikovali skupaj s strokovnjaki postojnskega Inštituta za raziskovanje krasa ZRC SAZU.

Predsedniku upravnega odbora Postojnske jame Marjanu 
Batagelju sta najnovejšo pridobitev pomagali odpreti človeški ribici. Foto: Veronika Rupnik Ženko
Predsedniku upravnega odbora Postojnske jame Marjanu Batagelju sta najnovejšo pridobitev pomagali odpreti človeški ribici. Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > Postojnska jama kljub turističnemu razvoju in velikemu številu obiskovalcev z vsega sveta doslej, razen manjše postavitve v speleobiološki postaji, ni imela stalne razstave. Zdaj jo je dobila - in to največjo stalno razstavo o jami in kraških pojavih na svetu, so se pohvalili v družbi Postojnska jama.

Njen prvi mož Marjan Batagelj pa je poudaril, da gre v tem primeru tudi za enega redkih, če ne edini razstavni paviljon v zasebni lasti, večino jih namreč upravljajo javni zavodi, za katerega pa se niso odločili, ker bi bil zgolj ekonomska kategorija, temveč ker so v njem videli izpolnitev poslanstva.

Batagelj je povedal, da je bila stalna razstava o jami že stara zamisel nekdanjih upravljavcev jame, ki pa je niso nikoli uresničili, saj je vedno prišlo vmes kaj drugega. Ko so sami prevzeli družbo Postojnska jama, pa so podedovali tudi propadajoči kompleks nekdanjega bazena, ki ni ničemur več služil, zato so mu sklenili dati novo vsebino.

Upamo, da bodo obiskovalci jame odslej lažje razumeli njen nastanek, pomen, bogastvo geološkega razvoja, speleogeneze, rasti kapnikov, pomena odkritja prvih jamskih živali na svetu in posledično razvoja jamarstva kot znanosti, pa tudi dolgoročen in trajnostni razvoj turizma. Še vedno je največja atrakcija jama, razstava jo skuša le razložiti,“ je ob odprtju poudarila dr. Nadja Zupan Hajna z Inštituta za raziskovanje krasa ZRC SAZU, ki je koordinirala strokovno ekipo.

Glavna ideja je bila, da bi predstavili Postojnsko jamo v smislu njenega naravnega in turističnega razvoja ter njen pomen v prostoru in času z uporabo novih tehnologij in načinov interpretacije,“ je še poudarila.

Postojna je z odprtjem razstave EXPO Postojnska jama kras pridobila že drugo razstavo, posvečeno krasu. Kot smo poročali, je pred dvema mesecema svojo prvo stalno razstavo v zgodovini muzeja, poimenovano Muzej krasa, odprl tudi Notranjski muzej Postojna. Medtem ko je prva namenjena predvsem obiskovalcem Postojnske jame, druga, ki celovito predstavlja fenomen krasa, cilja na precej širšo javnost, od šolske do strokovne. A ker sta razstavi do neke mere vseeno konkurenčni, velik izziv zato ostaja medsebojno sodelovanje vseh akterjev, ki naj bi pripomoglo k daljšemu zadržanju gosta v Postojni in regiji.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano