Nove pridobitve zdaj že nekdanje direktorice

Ob koncu mandata so v sežanski občini predstavili nekatere pridobitve zdravstvenega doma v Sežani. Direktorico Ljubislavo Škibin bo nasledila Tadeja Pogačnik Godnič.

Zdravstveni dom v Sežani se lahko pohvali z novimi pridobitvami. Med največje sodi nakup reanimobila za nujne primere.
  Foto: Petra Mezinec
Zdravstveni dom v Sežani se lahko pohvali z novimi pridobitvami. Med največje sodi nakup reanimobila za nujne primere.  Foto: Petra Mezinec

SEŽANA > Zdravstveni dom v Sežani se lahko pohvali z novimi pridobitvami. Med največje sodi nakup reanimobila za nujne primere. Zanj so, tako je pojasnila v. d. direktorice zavoda Ljubislava Škibin, plačali 62.000 evrov. “Kar je izredno malo, vendar je naše vodilo skromnost in varčnost,” pojasnjuje. Prav tako že uporabljajo vozilo za potrebe urgentnega zdravnika (vredno 14.000 evrov) in dve vozili za patronažno službo (vsako je stalo po 16.000 evrov). Leo klub iz Sežane pa je podaril defibrilator, ki ga bodo postavili pri sežanskem Tušu. Tam, kjer se zadržuje največ ljudi.

Boljši časi za ginekološki oddelek

Ni skrivnost, da imajo v Zdravstvenem domu Sežana velike težave z iskanjem nekaterih specialistov. Eden od podhranjenih je bil tudi ginekološki oddelek. Škibinova napoveduje lepše čase: “Pred kratkim smo zaposlili še eno zdravnico ginekologinjo za polovični delovni čas. Zdaj imamo dve in upamo, da bosta pri nas ostali.”

Poleg tega so za ginekološko ambulanto priskrbeli stol v vrednosti 12.000 evrov in ultrazvok za 37.000 evrov.

Specialisti s primarne ravni vse prehitro “pobegnejo” na sekundarno raven, še pove Škibinova o težavi, s katero se soočajo v večini zdravstvenih domov po Sloveniji. Med najbolj perečimi težavami v Sežani je tako iskanje pediatra. “Že dve leti razpisujemo delovno mesto, kandidatov pa preprosto ni,” obžaluje v. d. direktorice zavoda.

Končno vsa dovoljenja

V teh dneh so slavnostno odprli tudi skoraj 700.000 evrov vredno reševalno postajo. Ko so jo leta 2008 dokončali, si je vodstvo zdravstvenega doma skočilo v lase s prebivalci na Levstikovi ulici. “Zdaj teh težav nimamo več. Na srečo. Je pa res, da postaja ta leta ni mirovala. Čeprav ni imela vseh dovoljenj. Vendar sem prepričana, da je bolj pomembno življenje ljudi kot pa ohranjanje včasih neumnih zakonov,” doda.

Med enega večjih dosežkov svoje ustanove šteje dejstvo, da so vse pridobitve uspeli financirati sami. “Nikakor ne pravim, da je v zdravstvu preveč denarja, sem pa prepričana, da je dovolj denarja, če z njim ravnamo varčno,” pravi Škibinova. Sežanski zdravstveni dom je v slovenskem merilu izjema, saj nima nobenega koncesionarja.

V prihodnost z evropskim denarjem

Poleg tega, da so pridobili standard ISO, ki za zdravstvene domove trenutno še ni obvezen, so se v preteklem letu izobraževali tudi na področju pridobivanja evropskega denarja v projektu InterAID. Škibinovi je mandat vodje zdravstvenega doma potekel včeraj, njen položaj bo prevzela Tadeja Pogačnik Godnič. Škibinova pa se bo po vsej verjetnosti podala v boj za sežanski županski stol. PETRA MEZINEC


Najbolj brano